Infofinanciar > Lumea la zi > Samsarii verzi: cumpărătorii de Tesla vând mașinile proaspăt livrate pentru a face profit, iar după comandă unele noi
Lumea la zi

Samsarii verzi: cumpărătorii de Tesla vând mașinile proaspăt livrate pentru a face profit, iar după comandă unele noi

tesla, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Cumpărătorii de Tesla care au așteptat luni de zile pentru noua lor mașină au avut de făcut o alegere neobișnuită în mare parte: să păstreze noul vehicul electric sau să îl vândă cu profit cuiva cu mai puțină răbdare, care încă nu și-a primit mașina, pentru a-și comanda ulterior una nouă.

Însă genul acesta de activitate reprezintă un risc pentru mașinile Tesla, mai ales în contextul în care valoarea automobilelor este în scădere.

Prețurile Tesla-urilor second-hand scad mai repede decât cele ale altor producători auto, iar simbolurile de statut ale energiei curate rămân mai mult timp în loturile dealerilor, arată datele din industrie furnizate pentru Reuters.

Prețul mediu pentru un Tesla second-hand în noiembrie a fost de 55.754 de dolari, în scădere cu 17% față de vârful din iulie, de 67.297 de dolari. Piața generală a mașinilor second-hand a înregistrat o scădere de 4% în această perioadă, potrivit datelor Edmunds. Tesla-urile second-hand s-au aflat în stocul dealerilor timp de 50 de zile în medie în noiembrie, comparativ cu 38 de zile pentru toate mașinile second-hand.

Speculă cu mașini Tesla

Creșterea prețurilor la benzină, un efect al războiului din Ucraina, a stimulat cererea pentru Tesla, unul dintre puținele vehicule electrice cu autonomie mare de pe piață. Tesla Inc (TSLA.O) însăși a majorat prețurile mai rapid decât pentru alte mașini, consolidându-și marjele de profit. Iar cumpărătorii unor Tesla noi au profitat de piața în plină expansiune pentru a-și vinde mașinile pentru un profit, apoi pentru a comanda altele noi, stimulând cererea pentru noi mașini produse de companie.

Acum, prețurile combustibililor se relaxează, ratele dobânzilor se află în creștere, producția Tesla crește, iar concurența din domeniul vehiculelor electrice crește, ceea ce face ca prețurile mașinilor Tesla second-hand să scadă mai repede decât piața și să creeze un efect în cascadă asupra prețurilor noilor mașini Tesla.

Săptămâna trecută, Tesla a dublat o reducere a prețului mașinilor noi din SUA la 7.500 de dolari pentru Model Y și Model 3 livrate în acest an, ceea ce a contribuit la neliniștea investitorilor cu privire la slăbirea cererii.

Cererea de Tesla este în scădere

Aproape o treime din Teslas-urile second-hand scoase la vânzare în august erau modele 2022 destinate revânzării, semn că cumpărătorii inițiali urmăreau să le revândă, au declarat analiștii. Acest lucru se compară cu aproximativ 5% din alte mărci de pe piața de ocazie, a declarat firma de cercetare Edmunds.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 7,3%, la un minim de peste doi ani, la 114,12 dolari, în primele tranzacții de marți. Acestea au scăzut cu peste 65% în 2022.

„Nu îți poți vinde actuala Tesla cu mai mulți bani decât ai plătit pentru ea, ceea ce a fost valabil pentru o mare parte din ultimii doi ani”, a declarat Karl Brauer, analist executiv la site-ul de vânzări auto iSeeCars.com. „Acest lucru ar reduce cererea pentru noile Tesla”.

Joi, Musk a declarat că „schimbările radicale ale ratelor dobânzilor” au crescut prețurile tuturor mașinilor, noi și second-hand, și că Tesla ar putea eventual să reducă prețurile pentru a susține creșterea volumului, ceea ce ar duce la scăderea profitului.

O piață a vehiculelor electrice bulversată

Tesla, care și-a desființat departamentul de relații cu presa, nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail de Reuters.

Într-adevăr, Tesla nu este deloc singură: piața americană a mașinilor de ocazie a prosperat în timp ce producția globală de vehicule a întâmpinat probleme, dar acum se confruntă cu o „recesiune a vehiculelor de ocazie”, a declarat un analist, după ce vânzătorul de mașini de ocazie CarMax a raportat săptămâna trecută o scădere de 86% a profitului din al treilea trimestru.

Dar Tesla conduce retragerea: factorii care au împins în sus prețurile vehiculelor sale au fost exagerați în comparație cu alte mărci, deoarece Tesla a fost „practic, pentru o lungă perioadă de timp, într-adevăr singurul produs viabil când a venit vorba de vehicule electrice de ocazie”, a declarat Ivan Drury, director la Edmunds.

Vehicule electrice precum Ford F-150 Lightning și Hyundai Ioniq 5 vin pe piață cu multă vâlvă, a declarat Liz Najman, manager de marketing de conținut la Recurrent, cercetător în domeniu.

Inginerul de software Greg Profitt a cumpărat anul trecut un Model Y nou cu 49.000 de dolari și l-a vândut trei luni mai târziu cu 12.000 de dolari mai mult. El a comandat unul nou – dar tocmai a cumpărat o Tesla second-hand la preț redus.

„Economia mă cam sperie să cumpăr nou „, a spus el, adăugând că noua reducere de 7.500 de dolari ar fi prea mică pentru a susține cererea.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.