Info

Salariile românilor vor crește 100%! Guvernul a făcut promisiunea

salariu - sursa foto - antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

Marcel Ciolacu promite majorări salariale de anul viitor pentru a combate migrația forței de muncă, acesta susține că pentru a nu mai avea probleme pe piață „trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă”.

„Din punctul meu de vedere, ele trebuie majorate de la 1 ianuarie. Vedem ce se întâmplă și în celelalte state europene, este o bătălie pe forța de muncă. Trăim cu toții în Uniunea Europeană și există o migrație a forței de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie, migrația va continua către alte zone. Deci trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă sau să căutăm soluții nu neapărat adecvate pentru a menține forța de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate”, spune Marcel Ciolacu, întrebat dacă ar fi de acord cu o majorare a salariului minim, dar nu de la 1 ianuarie.

Creșteri peste creșteri

„Este importantă hotărârea foarte clară” că vor crește și salariul minim pe economie, că vor crește și pensiile precizează acesta

„Sunt ferm convins, după anumite discuții – și nu vă ascund faptul că, chiar dacă nu am avut acele celebre coaliții, asta nu a însemnat că împreună cu prim-ministrul și responsabilii din Ministerul de Finanțe noi nu am avut întâlniri și nu am discutat și despre execuția bugetară de anul acesta, discutăm și despre următoarea rectificare bugetară și de viitorul buget. În acest moment, este prima oară de la Revoluție când bugetul va fi făcut pe programe, cred că este o dezvoltare și a statului român dar și a viitoarei Românii pe care ne-o dorim. Câte procente sunt nu am stabilit încă în coaliție, dar sunt ferm convins că vom stabili cât mai repede acest lucru”, conchide liderul PSD, potrivit Antena3.

Parlamentul European a aprobat crearea unui cadru de reglementare comun pentru salariul minim european, care să fie de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net. Cele mai mari salarii minime din UE sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE 21 din 27 de țări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.