Info

Crește salariul minim din România! Ministrul Muncii a anunțat la ce valoare va ajunge

realitatea.net
Ministrul Muncii, Marius Budăi, sursa foto realitatea.net

Salariul minim pe economie în România ar putea ajunge la 3.000 de lei brut începând cu data de 1 ianuarie 2023, a susținut ministrul Muncii, Marius Budăi. Au început discuțiile pentru implementarea cât mai rapidă a Directivei UE.

În urma directivei înaintate de Uniunea Europeană pentru creșterea salariului minim, ministrul Muncii a început discuțiile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, șeful PSD pentru a implementa cât mai rapid această directivă. Marius Budăi a declarat că va înainta propunerea către coaliția de guvernare.

Salarii adecvate pentru România

Directiva europeană are a scop fixarea unor salarii minime la nivelul țărilor membre, care să permită un trai decent cetățenilor.

“Ne-am consultat în cadrul PSD, Partidul Social Democrat va susține în coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile Directivei. Aici putem discuta despre două nuanțe. Una strict legislativă, de transpunere a directivei, care presupune anumiți pași, presupune o anumită procedură legislativă și poate fi mai de durată, dar noi vorbim în acest moment de o transpunere în practică direct cu privire la salariile minime adecvate în UE și conform Directivei europene cu privire la acestea, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale sau salariul minim brut garantat în plată, ne putem ghida în raport cu nivelul general al salariilor brute la un procent de 60% din salariul median brut și la un procent de 50% din salariul mediu brut.”, a explicat ministrul Muncii.

Salariul minim va ajunge la 3.000 de lei

Noi am avut deja o analiză, am discutat și am calculat și propunerea noastră când am venit și am prezentat în numele PSD propunerile cu care venim în coaliție pentru ceea ce se va întâmpla în România și ne dorim să se întâmple de la 1 ianuarie 2023 și am luat în calcul acest mecanism, care a condus la cifra de 3.000 de lei brut și am spus că ne dorim din acei 3.000 de lei brut să păstrăm și cei 200 de lei pe care deja i-am pus la dispoziția mediului de afacere să nu fie taxați și restul să meargă., conform reglementărilor din Codul Fiscal. Ce am propus noi cu 3.000 de lei este exact în spiritul acestei Directive și, practic, asta susținem”, a declarat ministrul, conform Antena 3.

Marius Budăi susține că majorarea salariilor va avea un efect pozitiv asupra pieței muncii din România, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori:  „Din punctul meu de vedere, vor fi doar efecte pozitive, pentru toate părțile. Haideți să fim conștienți asupra contextului social și economic din această perioadă. Eu cred că o relație de respect și onestitate între angajați și angajatori este ghidată de nivelul câștigului și, mai ales, de ceea ce în România încă avem, din păcate, și anume sărăcie în muncă”, a adăugat ministrul.