Infofinanciar > Info > Salariile mici fac pensii mici! Ce îi va aștepta pe viitorii pensionari
Info

Salariile mici fac pensii mici! Ce îi va aștepta pe viitorii pensionari

Bani
Sursă foto: The Student

Sistemul de pensii din România este extrem de disputat în toată țara. Pensionarii se plâng de banii extrem de puțini proveniți de la stat. În acest context, viitorul ar putea fi mult mai sumbru pentru oamenii care vor ieși la pensie. Salariile mici vor duce la pensii la fel de mici, în momentul în care salariații ajung la pensie.

Sistemul de pensii din România va fi afectat puternic. Românii care au stagiu de cotizare de 35 de ani, ar putea primi o pensie mai mică față de suma pe care au adus-o la stat, în timpul activității pe piața muncii. Se prevede că viitorii pensionari nu vor avea parte de o bătrânețe liniștită.

Pensie mai mică, contribuție mai mare 

Salariul ar putea fi factorul cel mai important când vine vorba de pensie. Românii care au stagiu de cotizare de 35 de ani, dar un salariu mic, ar putea întâmpina dificultăți când ajung la bătrânețe. Baza acestor afirmații este faptul că populația activă de pe piața muncii este în scădere. Conform analiștilor, trebuie să ne așteptăm ca numărul mic de angajați raportat la numărul mare de vârstnici să afecteze puternic sistemul de pensii din România.

Astfel, cetățenii care vor ieși la pensie peste aproximativ 10-20 de ani ar putea avea surpriza să primească o pensie mai mică decât suma cu care au contribuit de-a lungul anilor. Un exemplu în acest sens este următorul: un român care în prezent are salariul de aproximativ 4.000 de lei, ar putea avea o pensie de la stat de 1.275 de lei, adică 265 de euro, potrivit unei simulări de calcul, în ciuda contribuțiilor plătite timp de 35 de ani.

Punctul de pensie se calculează luând în vedere salariul mediu. Așadar, ponderea salariului mediu, care este de 6.789 de lei brut și 3.972 net în acest moment, la cei 35 de ani de cotizare la sistemul public de pensii.

Poți cumpăra vechime de la stat

Mulți români care ating vârsta de pensionare sunt îngrijorați deoarece nu au reușit să atingă stagiul minim de cotizare de 35 de ani. Dar, cei care au vârsta legală de pensionare și nu au atins numărul minim de ani pentru a beneficia de pensie de la stat pot cumpăra vechime, și în 2023, până la data de 31 august.

Prețul pe care românii trebuie să-l plătească pentru a câștiga vechime variază în funcție de salariul minim pe economie. În contextul actual, în care salariul minim pe economie a crescut, va urca și prețul pe anul de vechime pe care oamenii îl pot cumpăra de la stat. Astfel, în anul 2022, contribuția lunară la sistemul de pensii era în valoare de 638 de lei. Acum, contribuția a crescut la 750 de lei, față de anul precedent. În concluzie, românii care vor să-și prelungească stagiul de cotizare vor trebui să scoată din buzunar 9.000 de lei, ceea ce înseamnă un plus de 100 de lei față de 2022.

Statul permite ca viitorul beneficiar de pensie să plătească toată suma odată sau eșalonat pentru cumpărarea a până la șase ani de vechime pe piața de muncă activă. Astfel, persoanele care și au îndeplinit stagiul de cotizare minim pot ieși la pensie. Există trei tipuri de pensii acordate cetățenilor români: pensie pentru limita de vârstă, pensie anticipată sau anticipată parțial, conform România TV .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.