Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie. S-a dat anunțul acum
Info

Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie. S-a dat anunțul acum

salariu minim sursa foto economedia.ro
Credit imagine: economedia.ro

Veste de proporții pentru salariații români: minimul pe economie va crește, conform guvernanților.

Deși situația nu este clară în momentul de față, guvernanții au atins acest subiect. Marius Budăi, Ministrul Muncii, a luat chiar o poziție fruntașă în această discuție. Angajatorii, pe de altă parte, nu sunt încântați de inițiativa celor de guvernare.

Cum ar avea loc majorarea salariilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a preluat frâiele acestei discuții, care este de mult timp așteptată de salariații români. El a subliniat faptul că planul de mărire a salariilor există deja.

În cazul în care proiectul va fi aplicat conform planificării, majorarea va avea loc treptat. Ministrul atrage atenția asupra faptului că schimbările nu vor avea loc peste noapte.

„Am avut o discuţie şi la sfârșitul lui decembrie 2022, am avut o hotărâre de Guvern, am discutat cu partenerii sociali în Consiliul Naţional Tripartit, unde s-a crescut salariul minim de la 2550 la 3000 de lei, cu 200 de lei în cadrul celor 3.000 de lei nefiscalizaţi, a înţeles şi statul să vină în sprijinul mediului privat cu această măsură plus cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii sociali din domeniul construcţiilor s-a ridicat salariul în construcţii de la 3.000 la 4.000, consider că salariul minim trebuie să crească, să fie o creştere în continuare, dar această creştere nu poate fi de pe o zi pe alta pentru că stricăm planurile de business ale mediului de afaceri şi aceste lucruri trebuie făcute doar prin dialog cu mediul de afaceri”, a declarat Marius-Constantin Budăi.

Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social a fost constituit în temeiul legii 62/2011, Legea Dialogului Social. El constă în „

a) preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional;

b) reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi prin decizie a primului-ministru, cel puţin la nivel de secretar de stat, din fiecare minister, precum şi din alte structuri ale statului, conform celor convenite cu partenerii sociali;

c) reprezentantul Băncii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membrii conveniţi cu partenerii sociali.” (62/2011, Art. 76)

Salariul minim în prezent

Ultima majorare salarială a fost stabilită în data de 8 decembrie 2022, conform paginii web a Ministerului Muncii. În acel moment, minimul brut a crescut de la 2550 la 3000 de lei. Această mărire a salariului lunar se traduce într-o plată pe oră de 18,14 lei. Creșterea este de 17,6% față de salarizarea brută stabilită anterior și beneficiază de ea aproximativ 2 200 000 de salariați în momentul de față.

Chiar dacă această creștere a fost semnificativă, tendințele inflaționiste resimțite la nivel european riscă să ducă la o scădere a traiului pentru românii de pretutindeni. Spre exemplu, prețurile alimentelor de bază au crescut, în medie, cu 40%, litrul de lapte ajungând să coste 10 lei în majoritatea magazinelor și lanțurilor de hipermarketuri.

Astfel, o nouă creștere a salariilor minime este de așteptat de către angajați, chiar dacă angajatorii nu au nici pe departe același nivel de entuziasm.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.