Lumea la zi

Salariile din Marea Britanie cresc într-un ritm accelerat! Rata inflației s-ar putea mări

Anglia
sursa foto: europafm.ro

Ritmul de creștere a salariilor în Marea Britanie, care este urmărit îndeaproape de Banca Angliei pentru a evalua cât de mult trebuie să majoreze ratele dobânzilor, s-a accelerat, potrivit datelor oficiale publicate marți, 17 ianuarie. 

Salariile din Marea Britanie, excluzând bonusurile, au crescut cu 6,4% anual în perioada septembrie-noiembrie, cea mai mare creștere de la începutul înregistrărilor din 2001, excluzând salturile din perioada COVID-19, care au fost distorsionate de blocaje și măsuri de sprijin guvernamental. 

Salariile, inclusiv bonusurile, au crescut, de asemenea, cu 6,4%, a precizat Oficiul Național de Statistică. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau ca salariul total și măsura ex-bonusuri să crească cu 6,2% și, respectiv, 6,3%. 

Rata șomajului din Regatul Unit a stagnat 

ONS a precizat că rata șomajului din Marea Britanie s-a menținut la 3,7%, așa cum se așteptau majoritatea economiștilor chestionați de Reuters, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani. 

Banca Angliei este îngrijorată de faptul că accelerarea creșterii salariilor ar putea cauza probleme în reducerea ratei inflației Marii Britanii, deja ridicată în prezent la peste 10%. 

Se preconizează că BoE va mări ratele dobânzilor pentru a zecea oară consecutiv la începutul lunii viitoare, iar principala întrebare pentru investitori este amploarea acestei majorări, în condițiile în care banca centrală britanică pune în balanță riscul unei recesiuni cu nevoia de a combate inflația

Piețele financiare estimau în cea mai mare parte o majorare de jumătate de punct procentual a ratei dobânzii bancare la 4,0% pe 2 februarie, dar au indicat o șansă de peste unu la trei pentru o creștere mai mică, de 25 de puncte de bază. 

Lira sterlină a crescut față de euro și dolar 

Lira sterlină a crescut după datele de marți și s-a apreciat cu 0,1% pe parcursul zilei în raport cu dolarul american și euro. La momentul actual, o liră sterlină se echivalează cu 5,56 de lei, în condițiile în care aceasta se apropia de 6 lei în aceeași perioadă de anul trecut. 

Cifrele ONS au arătat o diferență mare între creșterea puternică a salariilor în sectorul privat și creșterile mult mai slabe pentru lucrătorii din sectorul public, mulți dintre aceștia fiind blocați în dispute salariale cu guvernul și desfășurând un val de greve. 

Potrivit ONS, salariul total din sectorul privat a crescut cu 7,1% anual în cele trei luni până în noiembrie, comparativ cu 3,3% în sectorul public. 

Dar au existat și unele semne de răcire suplimentară a pieței muncii. Posturile vacante în perioada octombrie-decembrie au scăzut pentru a șasea oară consecutiv și au fost în declin pe bază anuală, cu 85.000, pentru a doua oară de la începutul anului 2021, când Marea Britanie a fost sub izolare, au arătat datele, conform Reuters