Infofinanciar > Info > Salariile bugetarilor ar putea fi tăiate! Cine poate pierde 50% din venit
Info

Salariile bugetarilor ar putea fi tăiate! Cine poate pierde 50% din venit

salarile bugetarilor
sursa foto: arhiva companiei

Salariile bugetarilor a putea fi reduse. Guvernul pregătește măsuri pentru deficitul bugetar. Se propune reducerea sporurilor și a salariilor bugetarilor care nu atrag fonduri europene sau au proiecte europene blocate.

Salariile bugetarilor ar putea scădea cu până la 50%. În această ipoteză sunt incluși și primarii. Ministerul Finanțelor va face o listă cu cei „privilegiați”. Decizia finală aparține premierului Marcel Ciolacu.

Datele arată că deficitul bugetar este de 35,88 miliarde de lei, față de 22,75 miliarde de lei anul anterior, reprezentând 1,42% din PIB în 2023.

Încasările totale au crescut la 132,16 miliarde de lei, o creștere de 15,8% față de anul anterior. Totuși, încasările din impozitele pe salarii și venituri rămân o preocupare. Impozitul pe salarii a crescut cu 21,5%, dar impozitul pe dividende a scăzut cu 34%.

Contribuțiile de asigurări au crescut semnificativ la 45,10 miliarde de lei, cu 22,1% mai mult față de anul precedent. Restituirea contribuțiilor sociale de sănătate a avut un impact negativ, scrie Capital.