Infofinanciar > Info > ANAF a controlat firmele în luna aprilie. Mesajul Ministerului Finanțelor
Info

ANAF a controlat firmele în luna aprilie. Mesajul Ministerului Finanțelor

ANAF
Sursa foto Arhiva companiei

În luna aprilie a acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală, ANAF, a făcut mai multe controale la firmele din România. Au crescut atât încasările, cât și amenzile luna trecută comparativ cu valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.

Luna trecută au avut loc 7.300 de controale fiscale și antifraudă.

Controale realizate de ANAF

„În luna aprilie 2024, în vederea creșterii conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 2.946 notificări, pentru riscuri fiscale prezumate de 1.988.992.031 lei. Riscurile fiscale notificate au vizat, în principal, Taxa pe Valoarea Adăugată și impozitul pe profit”, arată comunicatul emis de Ministerul Finanțelor.

Conform declarațiilor oficialului, aproape 5.000 de acțiuni de control fiscal au fost realizare de ANAF. A fost o creștere de 44,45% a acțiunilor față de luna trecută a anului trecut.

„Astfel, au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 364.833.125 lei, fiind înregistrată o creștere cu 47,79%, comparativ cu luna aprilie 2023, când au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 246.864.854 lei”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Finanțelor.

Și pierderea fiscală este mai mică. Aceasta s-a diminuat cu 430 de milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Atunci, pierderea fiscală a fost de 358 de milioane de lei.

ANAF a realizat și 2.390 de controale antifraudă. De asemenea, au fost și implicații fiscale în valoare de 318 milioane de lei. În acest caz amenzile și confiscările au fost în valoare de 35 de milioane de lei. Această valoare este în creștere cu 36,86% față de suma înregistrată în aprilie 2023. Valoarea atunci a fost în valoare de 15 milioane de lei.

„Totodată, 61,71% din obligațiile fiscale suplimentare urmare acțiunilor de inspecție fiscală au fost stabilite la contribuabilii care și-au desfășurat activitatea în următoarele activități din economie: informații și comunicații, comerț cu ridicata, construcții”, conform comunicatului de la Ministerul Finanțelor.

Sistemul RO e-Factura

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a vorbit și despre sistemul RO e-Factura, conform antena3.ro.

„Aproape o mie de notificări de conformare au fost comunicate luna trecută pentru neconcordanțe privind TVA raportată, pe de o parte, prin sistemul RO e-Factura și sistemul RO e-Case de marcat electronice și, pe de altă parte, Declarația 300.

De asemenea, avem zeci de notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO e-Transport şi o mie de notificări contribuabililor care au obligația depunerii Formularului 395.  Sunt câteva dintre măsurile incipiente care anunță schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigmă în momentul în care modulele antifraudă vor fi pe deplin operaționale. Chiar și în aceste condiții, în luna aprilie, ANAF a înregistrat o creștere de venituri bugetare brute de 11,1%”, a declarat Marcel Boloș.