Infofinanciar > Lumea la zi > „Să își țină gura!” Sora lui Kim Jong-un, declarații tăioase la adresa liderului sud-corean
Lumea la zi

„Să își țină gura!” Sora lui Kim Jong-un, declarații tăioase la adresa liderului sud-corean

Kim Jong Un și sora sa sursă foto Reuters.com
sursă foto: Reuters.com

Așa frate, așa soră! Se pare că Kim Yo-yong abordează aceași strategie politică a fratelui său, liderul nord-corean Kim Jong-un. Aceasta nu acceptă niciun dialog cu președintele Coorei de Sud, care se oferise să-i ajute din punct de vedere economic  în schimbul denuclearizării. Yo-yong a fost scurtă și la obiect, spunând că această propunere este „apogeul absurdului”.

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a încercat o colaborare cu țara vecină, fiind de acord să intervină cu un ajutor economic privind pachet de ajutor alimentar, energetic şi pentru infrastructură. În schimb, liderii Coreeai de Nord ar fi trebuit să accepte abandonarea programului nuclear. Încă de la început, șansele ca o astfel de înțelegere să funcționeze pe cale amiabilă erau mici, potrivit news.ro.

„Nimeni nu-şi schimbă destinul cu chiftele de porumb”

Această ofertă a Coreei de Sud este caracterizată de sora lui Kim Jong-un, Kim Yo-yong, drept un un „apogeu al absurdului”: „Când te gândeşti că planul de a comercializa «cooperarea economică» pentru onoarea noastră, armele (noastre) nucleare este marele vis, speranţa şi planul lui Yoon, realizezi că este cu adevărat simplu şi totuşi copilăresc”, a declarat aceasta. „Este clar că nu vom sta faţă în faţă cu el. Nimeni nu-şi schimbă destinul cu chiftele de porumb. Ar fi fost mai favorabil pentru imaginea sa să își închidă gura în loc să vorbească prostii, deoarece nu are nimic mai bun de spus”, a adăugat Kim Yo-yong.

Președinția sud-coreană și-a exprimat apoi dezamăgirea și regretul față de această atitudine agresivă continuă din partea țării vecine: „O astfel de atitudine din partea Coreei de Nord nu contribuie nici la pacea şi prosperitatea peninsulei coreene, nici la propriul viitor. Îşi promovează doar izolarea pe scena internaţională”, se arată în comunicatul preşedinţiei sud-coreene.

Amenințările de la graniță continuă

Aceste declarații recente vin doar să accentueze și mai mult tensiunile deja existente dintre cele două state asiatice. Asta pentru că, săptămâna trecută, Phenianul a venit cu ameninţări la adresa Coreei de Sud privind „represalii letale”. Liderii de la nord consideră recenta epidemie de Covid-19 izbucnită pe teritoriul țării lor ar fi fost cauzată în mod intenționat prin intervenția unor oameni ai Coreei de Sud.

Anterior, încă din luna iulie, Kim Jong-un a declarat că este „gata să-şi desfăşoare” mijloacele de descurajare nucleară în cazul unei confruntări militare cu Statele Unite şi Coreea de Sud. Ca urmare a acestei declarații, și ca drept dovadă de putere, miercuri, 17 august, Phenianul a lansat două rachete de croazieră.

Conform spuselor lui Cheong Seong-chang, directorul centrului de studii nord-coreene de la Institutul Sejong, acțiunile lui lui Kim Yo-jong „reafirmă în mod clar” că Phenianul nu va renunţa niciodată la armele nucleare.