Infofinanciar > Lumea la zi > Să fie acesta sfârșitul erei „Made in Europe”? Ce se va alege de fabricile de pe continent
Lumea la zi

Să fie acesta sfârșitul erei „Made in Europe”? Ce se va alege de fabricile de pe continent

Made in UE
sursa: dreamstime.com

Publicația Politico a prezentat o analiză recentă prin care arată lupta dificilă pentru supraviețuire a fabricilor europene și chiar sfârșitul brandului Made in Europe, în contextul crizei energetice care a ajuns să afecteze industrii și businessuri vechi de sute de ani.

Printre cele mai afectate afaceri se află cele care produc sticlă, substanțe chimice, metale, îngrășăminte, hârtie, ceramică și ciment, adică acele industrii care consumă foarte multă energie.

Brandul „Made in Europe” ar putea să dispară în contextul actual

Epidemia „dezindustrializării”, cum a fost numită de Politico, afectează toate industriile de pe continentul european și aproximativ opt milioane de angajați europeni. Practic, de la fabricile de sticlă până la producătorii de hârtie, industriile europene ajung din ce în ce mai des în situația în care trebuie să se lupte pentru supraviețuire.

Totuși, obiectivul principal de pe agenda UE a devenit în prezent prevenirea unui deznodământ catastrofal și a unor consecințe politice și sociale care i-ar urma, scrie Politico.

Afaceri vechi de sute de ani suferă în Franța

Furnalele fabricii franțuzești de sticlă Duralex de pe malul râului Loara, în apropiere de Orleans, care au funcționat neîntrerupt din anul în care s-a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial, au fost nevoite să își înceteze activitatea în această perioadă. Practic, nicio persoană care cândva lucra la linia de producție a fabricii de sticlă din La Chapelle-Saint-Mesmin nu se mai găsește vechiul loc de muncă, motiv pentru care nu se mai produce niciun obiect din sticlă.

În prezent, furnalul în sine se află în modul „hibernare” până în luna aprilie deoarece gazul de care fabrica avea nevoie s-a scumpit foarte mult. De asemenea, folosit la temperaturi mai joase, furnalul nu poate produce nimic, însă dacă ar fi închis de tot, sticla topită s-ar transforma în solid, iar întreg echipamentul ar fi distrus.

Președintele grupului, José-Luis Llacuna, care deține compania Duralex, a spus că „a trebuit să luăm o decizie dificilă. Are riscuri tehnice și umane, dar ne face să economisim energie.”

UE avertizează cu privire la o epidemie de „dezindustrializare”

Cum competiția economică este tot mai acerbă din partea Chinei și a Statelor Unite, liderii UE avertizează în legătură cu o epidemie de „dezindustrializare” ce afectează toate industriile de pe continent.

Llacuna a explicat că viitorul fabricii în Europa este în prezent în siguranță, însă problemele întâmpinate în această iarnă sunt simbolice pentru o criză profundă care afectează fundația industriei europene, veche de sute de ani, pe măsură ce prețurile ridicate la energie și politicile la nivel înalt intră în coliziune directă.

Costul energiei, care a ajuns la niveluri record în 2022 din cauza invaziei rusești a Ucrainei și a deciziei lui Putin de a întrerupe livrările de gaz, au devenit obstacole prea mari pentru ca firmele producătoare să mai rămână competitive dacă rămân în Europa. În același timp, un pachet vast de subvenții pentru industria „verde” i-a șocat și enervat pe oficialii europeni, care cred că SUA – un aliat al EU – ademenește companiile să se mute de partea cealaltă a Atlanticului.

Criza energetică din Europa este foarte gravă

Criza energetică mondială și mai ales europeană este foarte gravă, în special în cazul industriilor care produc sticlă, substanțe chimice, metale, îngrășăminte, hârtie, ceramică și ciment, adică acele industrii care consumă multă energie și care au în total 8 milioane de angajați la nivel european.

Comisarul european pentru Piața Internă, Theirry Breton, a atras atenția cu privire la eforturile Europei de a stimula competitivitatea la nivel global, catalogând-o drept „o prioritate de top”. Mai mult, amenințarea „existențială” se aplică nu doar industriilor care consumă multă energie, ci și celor opt milioane de angajați care lucrează în aceste sectoare.

Chiar dacă industriile europene au redus consumul de gaze cu în jur de 15%, din cauza prețurilor încă mari la energie (de șase ori mai mari decât prețul mediu al ultimilor 10 ani și de patru ori mai mari decât cele din țările cu care se află competiție, precum SUA) mulți se tem că firmele mai mari își vor muta operațiunile în afara Europei, în timp ce multe întreprinderi mai mici ar putea să se prăbușească de tot. â

„Nu exagerăm când spunem că industria europeană, începând cu industriile din prima linie care consumă multă energie, se confruntă cu o criză existențială”, a spus Luc Triangle, secretar general al Sindicatului European IndustriALL.

În același timp, o amenințare „existențială” se aplică și celor opt milioane de angajați care lucrează în sectoarele industriale care consumă multă energie. Pentru mulți europeni, supraviețuirea brandului „Made in Europe” nu a fost niciodată într-o situație mai precară decât în prezent.

„Dacă UE nu face mai multe eforturi în privința politicii industriale, industria noastră va sângera până la moarte”, a spus un diplomat european.