Info

S-au schimbat regulile pentru voucherele la energie! Cum își vor putea folosi românii tichetele emise de stat

Vouchere de energie,
Sursă foto: Observator

Reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Fondurilor Europene au anunțat că vor schimba modul în care beneficiarii își vor putea folosi voucherele pentru energie. Astfel, oficialii vor să le permită românilor, care se încadrează în schema de ajutor stabilită de autorități, să poată să-și acopere tariful facturilor la energie (cu ajutorul tichetelor) și online.

Noua măsură este cuprinsă în cadrul unei ordonanțe care este încă în lucru și care, potrivit Guvernului, va fi aprobată până la finalul lunii ianuarie.

Astfel, cei care vor primi voucherele pentru energie în valoare de 1400 de lei vor avea la dispoziție trei posibilități pentru a-și folosi tichetele (pentru a-și acoperi prețul facturilor la curent):

  1. a) să plătească online;
  2. b) să ceară poștașului să facă plată;
  3. c) să meargă personal la oficiul poştal.

Declarațiile au început să fie distribuite

Guvernul României a anunțat că, începând de luni, 16 ianuarie, Poșta Română a început să distribuie beneficiarilor declarațiile pe proprie răspundere pentru acordarea voucherelor de energie, scriu cei de la Antena 3 CNN.

„Distribuirea cardurilor se va face acasă la domiciliu, la beneficiari. Beneficiarii nu trebuie să depună niciun efort. Trebuie doar să aştepte acasă şi poştaşul le va aduce şi acest card”, a anunțat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan.

Acestea vor trebui să fie completate doar de cei care au înscris pe voucher un alt domiciliu decât cel real şi de beneficiarii care locuiesc la aceeaşi adresă alături de mai mulţi colocatari. De asemenea, în această regulă se încadrează şi oamenii care locuiesc în sate unde nu există nomenclator stradal.

„Distribuim această declaraţie pe propria răspundere ca să putem identifica locurile de consum, deci gospodăriile. Şi mai fac precizarea că nu mai e nevoie de această declaraţie pe parcursul acordării sprijinului. Toţi cei care locuiesc efectiv la acea adresă trebuie să îşi completeze numele, prenumele şi codul numeric personal pentru că noi să facem verificările în baza de date a ANAF-ului şi, în final, să decidem asupra emiterii cardului de energie. După completare, se depune la poştaş”, a susținut luni Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, scriu cei de la BZB.

Potrivit autorităților, românii vor primi voucherele pentru energie cel mai devreme pe 20 februarie şi cel mai târziu pe 1 martie.

În ce constă voucherele pentru energie

Oficialii Guvernului au anunțat că, începând din anul 2023, românii vulnerabili, care au un venit lunar egal sau mic de 2.000 de lei, vor beneficia de sprijin din partea statului pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei. Acest ajutor va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

  1. a) 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  2. b) 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.