Infofinanciar > Info > Românii sunt puși pe drumuri pentru a obține cardurile de energie! Ce trebuie să facă beneficiarii
Info

Românii sunt puși pe drumuri pentru a obține cardurile de energie! Ce trebuie să facă beneficiarii

Vouchere de energie
Sursă foto: Observator

Oficialii Guvernului și ai Ministerului Fondurilor Europene întârzie să acorde celor peste 550.000 de români prima tranșă a voucherelor de energie, promisă încă din anul 2022. Acest lucru se întâmplă după ce autoritățile au descoperit că nu cunosc cu exactitate locurile de domiciliu ale beneficiarilor, deoarece aceștia fie au adresele amestecate, fie figurează mai mulţi la aceeaşi casă.

Cum Executivul nu dispune de niște date concrete, responsabilii nu pot calcula venitul eligibil pe gospodărie, astfel încât să știe la ce adrese trebuie trimise voucherele.

Cardurile de energie se acordă per loc de consum gospodăriilor (chiar și în cazul celor cu mai mulți locuitori), în care venitul pe membru de familie este de sub 2.000 lei.

„Pentru identificarea beneficiarilor eligibili este necesară cooperarea dintre diverse instituții, în principal prin interogarea bazelor de date existente la nivelul instituțiilor implicate, operaționalizarea unui sistem informatic de gestionare a acestor date și extragerea informațiilor necesare pentru identificarea corectă a beneficiarilor eligibili.

Având în vedere că sprijinul acordat categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie este suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, se impune prelucrarea cu acuratețe a informațiilor existente în bazele de date ale instituțiilor implicate, pentru asigurarea unor piste de audit adecvate și corelarea / confruntarea acestora cu situația reală din teritoriu / loc de consum / gospodărie.

Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în foarte multe situații nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin.

Problemele de identificare exactă a adresei beneficiarilor se datorează în principal inexistentei cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi în care străzile nu au nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, străzi cu același nume în același oraș”, se arată în nota de fundamentare.

Românii, puși pe drumuri

Pentru a reuși să înmâneze cardurile de energie, statul a decis să-i pună pe oamenii care au probleme cu adresa de domiciliu pe drumuri.

De aceea, beneficiarii acestui voucher, care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri și să-i anunțe pe aceștia că vor primi tichetele de energie, scrie Antena 3 CNN.

La rândul lor, administratorii blocurilor trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Ulterior, beneficiarii sunt obligați să redacteze o declarație pe proprie răspundere prin care să menționeze faptul că primesc ajutorul în valoare de 1400 de lei din partea statului. Astfel, românii în cauză vor primi voucherele.

Însă, „traseul” nu se oprește aici. Beneficiarii trebuie să se ducă la un ghișeu poștal cu tichetele, cu declarația și cu buletinul.

Aici, românii vor depune toate documentele și, prin mandat poștal, statul își va  recupera banii.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

În ce constă voucherul de energie

Guvernul a anunțat anul trecut că în 2023 va acorda mai multor români vulnerabili vouchere de energie, care pot fi folosite pentru acoperirea prețurilor facturilor la curent.

Astfel, beneficiarii (cei care respectă condițiile de eligibilitate stabilite de autorități) vor primi un sprijin, sub formă de vouchere, de 1.400 lei, ce va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Tichetele vor fi acordate în două tranșe:

a) 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

b) 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cine va primi aceste vouchere

Prin ordonanța nr. 166/2022, Guvernul a enumerat categoriile de persoane care vor beneficia de cardurile de energie. Astfel, conform legii, acestea sunt:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.