Infofinanciar > Info > S-au luat după Auchan! STB introduce automate de plată în locul casierilor
Info

S-au luat după Auchan! STB introduce automate de plată în locul casierilor

stb sursa foto Observator
sursa foto Observator

Societatea de Transport București (STB) se pregătește să facă modificări majore în ceea ce privește mare parte din centrele de vânzare a biletelor. Urmează să fie comercializate câteva sute de mii de automate prin care călătorii ce aleg să folosească transportul în comun pot să cumpere titluri de călătorie, să își achiziționeze cartele de telefonie mobilă și să plătească facturi. 

STB, obligată să facă economii pentru a se menține pe linia de plutire 

Directorul general al companiei de transport în comun, Adrian Criț a explicat faptul că în acest moment, majoritatea finanțărilor pentru companie sunt suportate din bugetul Primăriei Capitalei. Astfel, STB este obligată să facă economii pentru a se evita un posibil faliment. 

Soluția găsită de Criț pentru această situație este renunțarea și desființarea majorității centrelor ce se ocupă cu vânzarea titlurilor de călătorie. Aceasta soluție este susținută de faptul că peste 10 procente dintre călătorii STB preferă deja să își achite călătoriile prin intermediul aplicației 24Pay. 

Aceasta modificare vine după ce de lunile trecute, elevii și studenții nu au mai putut să își achiziționeze abonamente pentru transportul suprateran de la centrele de vânzare amplasate în toată Capitala, aceștia fiind îndrumați să își descarce aplicația furnizată de conducerea STB de la începutul lunii septembrie 2022, Youth TB, prin care elevii și studenții înregistrași în cadrul unei instituții de învățământ din București sau Ilfov pot cumpăra abonamente lunare cu reducerea de 50%. 

Ce se va întâmpla cu vânzătorii  

Directorul general Adrian Criț a precizat totuși că anumite puncte de vânzare ar urma să se păstreze și să fie o excepție de la desființare. De asemenea, Criț promite că vânzătorii de titluri de călătorie nu vor fi concediați, ci vor fi transformați în controlori, potrivit Știripesurse.ro.

„În ultima perioadă noi am externalizat anumite servicii, cum ar fi cele legate de curățenia în vehicule. Sunt discuții referitoare la anumite activități unde noi suntem deficitari pe componenta calitativă. Numărul de angajați a scăzut cu 1.400 în ultimii doi ani, luând în considerare că anumite activități nu mai sunt efectuate în cadrul STB. Odată cu digitalizarea nu am mai angajat alte persoane, după ieșirea unor angajați la pensie. Am redus numărul de centre de vânzare. Un nou proiect presupune că vom avea câteva mii de centre de vânzare automate. 

Pe modelul acelor centre care vând cartele de telefon. Acestea vor fi integrate cu sistemul automat de taxare de care noi dispunem. Sunt patru companii la nivel municipal care au o rețea de câteva mii de centre. Acestea vor fi integrate cu sistemul nostru. 

Noi digitalizăm tot ceea ce înseamnă componentă de vânzare. O parte dintre angajați vor rămâne în centrele care vor rămâne. Sunt anumite puncte cheie în oraș unde este nevoie de interacțiunea umană. Acele centre vor asigura, pe lângă componenta de vânzare, și componenta de informare a călătorilor. Pe de altă parte, în ultimii doi ani s-au adus modificări substanțiale în zona de vânzare. Avem aplicația 24Pay, care este din ce în ce mai utilizată și care deja asigură circa 10% din volumul total de vânzări. Avem aplicația de plată prin SMS, avem aplicația YouthTB, care sprijină elevii și studenții, avem aplicația online și suntem deschiși în continuare către noile tehnologii”.