Infofinanciar > Info > Cum vom putea circula de Paște în Capitală? STB și Metrorex au program special în noaptea de Înviere
Info

Cum vom putea circula de Paște în Capitală? STB și Metrorex au program special în noaptea de Înviere

metrou bucuresti, sursa foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Pe perioada Sărbătorilor Pascale, bucureștenii vor putea folosi transportul în comun, iar în noaptea de Înviere vor fi active anumite linii de transport.

Metrorex și Societatea de Transport București au anunțat modul în care se va desfășura transportul în comun în București în perioada vineri, 14 aprilie, luni, 17 aprilie.

Astfel, în zilele de vineri, 14 aprilie și luni, 17 aprilie, mijloacele de transport public vor circula conform programului de duminică. În noaptea de Înviere, între 15 și 16 aprilie, autobuzele de noapte și linia 783 vor circula conform programului obișnuit. STB a mai anunțat că, în noaptea de Înviere, vor circula și tramvaiele liniei 41 până la ora 3 dimineața, cu intervale de 20 de minute.

Și Metrorex va menține în circulație trenurile de metrou în noaptea de Înviere. Astfel, acestea vor avea un interval de circulație de 10 minute între orele 23:00 – 1:00 și un interval de 20 de minute între orele 1:00 – 5:00.

Când se vor oficia slujbele la Catedrala Patriarhală

Conform programului anunțat de Patriarhia Română, Slujba Vecerniei din Sfânta și Marea Vineri, cu scoaterea Sfântului Epitaf, va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale, iar în intervalul orar 11.30 – 16:50, credincioșii vor avea posibilitatea să se închine și să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală. Între orele 17.00 – 20.30, va fi săvârșită Denia Prohodului Domnului și va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.

În Sfânta și Marea Sâmbătă, între orele 8.00 – 12.30, va fi oficiată Slujba Ceasurilor, Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar în intervalul orar 13.00 – 19.00, Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.

Cum se va desfășura slujba de Înviere

În noaptea de Înviere, Sfânta Lumină va fi oferită ierarhilor, preoților și diaconilor prezenți în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La rândul lor, aceștia vor oferi Sfânta Lumină credincioșilor pe culoarele special amenajate. Slujba Învierii va fi săvârșită în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată ulterior în interiorul acesteia.

„În noaptea de Paști cântăm «acum toate s-a umplut de lumină, și cerul și pământul și cele de dedesubt». Aceasta înseamnă acum că toate cele create s-au umplut de înțelesul lor ultim, toate se îndreaptă spre lumina vieții veșnice din împărăția lui Dumnezeu. De ce? Pentru că Hristos răstrignit și înviat a biruit păcatul, iadul și moartea, dăruind lumii viață veșnică netrecătoare. Așadar, sărbătoarea Sfintelor Paști luminează toată viața Bisericii și a fiecărui creștin, deoarece prin botez, pocăință, euharistie și milostenie, ne unim cu Hristos cel răstignit și înviat, biruitorul morții”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, citat de Antena 3 CNN.

Tot în interiorul Catedralei Patriarhale va fi oficiată duminică la ora 12:00 Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere). În zilele de luni și marți din Săptămâna Luminată, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 9.30.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.