Infofinanciar > Info > S-a stabilit data la care intră cei 700 de lei pentru energie. Românii trebuie să știe când primesc următoarea tranșă
Info

S-a stabilit data la care intră cei 700 de lei pentru energie. Românii trebuie să știe când primesc următoarea tranșă

europafm.ro; cardurile de energie
FOTO: europafm.ro

În acest an, Guvernul României, în baza OUG 166/2022, a suplimentat lista ajutoarelor sociale. Concret, românii aflați într-o situație vulnerabilă primesc din partea statului 1400 de lei pentru a-și achita facturile la energia electrică. Banii sunt virați pe cardul de energie, în două tranșe a câte 700 de lei.

Compania Națională Poșta Română este instituția care se ocupă de livrarea cardurilor, iar lista beneficiarilor este întocmită de Ministerul Muncii în parteneriat cu Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Telecomunicații.

Sprijinul pentru plata facturilor este emis pe suport electronic. Se pot plăti servicii sau produse necesare pentru încălzirea locuinței, fie că vorbim de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare sau de peleți, butelii și lemne de foc.

Casa Județeană de Pensii precizează că sunt 86.420 de pensionari care primesc o pensie sub 2.000 de lei. Dacă apar modificări pe parcursul anului în privința condițiilor de eligibilitate, acestea vor fi soluționate în cea de-a doua etapă de emitere a cardurilor în perioada 1-30 septembrie.

Cum se utilizează cardurile de energie

„Voucherele de energie se pot utiliza pentru plata facturilor curente sau restanțe, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei”, a explicat cum poate fi utilizat cardul pentru energie, Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Beneficiarii vor folosi cardul de energie direct la poștaș, la orice ghișeu al Poștei Române aflat pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul sau online prin intermediul aplicației care poate fi descărcată de pe site-ul Poștei Române. Posesorii cardului de energie vor primi dovada plății, pe care este menționată suma rămasă după efectuarea plății și furnizorul către care s-a efectuat plata.

Beneficiarii trebuie să știe că pot efectua cel mult opt plăți pentru un loc de consum pe durata programului de sprijin. Suma de 1400 de lei aferentă programului nu intră la categoria venituri, prin urmare beneficiarului nu îi va fi afectat venitul minim garantat sau alocația pentru susținerea familiei și nici statutul de consumator vulnerabil de energie.

Cele două tranșe de 700 de lei nu pot fi transformate în bani și pot fi utilizate doar pentru plata facturilor de energie. Sunt considerate persoane eligibile românii care suferă de un handicap grav, accentuat sau mediu, indiferent de vârstă și care obțin un venit lunar de maxim 2.000 de lei. Se încadrează de asemenea și familiile sau persoanele singure beneficiare de ajutor social indiferent de vârstă și venituri.

Condițiile de eligibilitate

„La nivelul județului Bihor sunt un număr de 3.000 familii beneficiare de alocație de susținere a familiei, 2.757 de familii – persoane singure beneficiare de venit minim garantat și 38.940 de persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu. Aș dori să atrag atenția că cei 5.757 beneficiari de alocație de susținere și ajutor social sunt considerați eligibili indiferent de venit, iar din cei 38.940 de persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu sunt considerați eligibili doar cei cu venituri sub 2.000 lei”, a completat Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Bihor.

Lista persoanelor eligibile este pusă la dispoziția ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către Casele Județene de Pensii. ”În cazul persoanelor beneficiare de pensie pentru limită de vârstă sunt eligibili pensionarii care au peste 60 de ani inclusiv, cu un venit sub 2.000 lei inclusiv, iar în cazul pensionarilor de invaliditate sunt eligibile persoanele cu venituri sub 2.000 lei inclusiv, indiferent de vârstă”, a completat Iova, citată de bihon.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.