Infofinanciar > Lumea la zi > S-a rupt lanțul de iubire? Rusia lansează acuzații grave la adresa Serbiei
Lumea la zi

S-a rupt lanțul de iubire? Rusia lansează acuzații grave la adresa Serbiei

sursă foto: bbc.com; activiști pro Kremlin mărșăluiesc în Belgrad
FOTO:publika.md

Kremlinul face acuzații grave la adresa Serbiei pe care o acuză că exportă arme în Ucraina prin intermediul Turciei și Slovaciei. Afirmația a fost făcută de o ”Mash” o sursă mass-media din Rusia care dansează după cum îi dictează Kremlinul, informează mediafax.ro.

Sursa amintită precizează că Ucraina a primit mai multe rachete manufacturate de compania de stat sârbă Krusik prin contrabandă cu ajutorul intermediarilor.

Pentru a-și sprijini afirmația ”Mash” a publicat o serie de documente prin care se indică faptul 3500 de rachete sârbești M21 vândute Agenției de Armament din Turcia au ajuns de fapt la Ministerul Apărării din Ucraina prin Slovacia.

Milos Vucevic: ”Serbia nu exportă arme în Ucraina sau Rusia”

În aceste condiții, Milos Vucevic a ținut să precizeze că Serbia ”nu exportă arme în Ucraina sau Rusia”. În schimb liderul sârb a lăsat de înțeles că ce se întâmplă cu armele care ajung în Turcia ”este o chestiune de comerț internațional”.

”Am garantat Rusiei și Ucrainei că nu vom exporta arme. Serbia nu exportă arme și echipamente  militare pe front. Dacă companiile private cumpără de pe piețele terțe și vând companiilor din alte țări nu este problema noastră”, a punctat Vucevic.

Compania de stat sârbă, Krusik a subliniat faptul că nu s-a implicat niciodată în vânzarea de arme către Ucraina. ba mai mult Serbia este socotită o ”țară prietenoasă” cu Rusia.

În conformitate cu Legea privind exportul și importul de armament și echipament militar, autoritățile sârbe trebuie să știe, în orice moment, cine este utilizatorul final al armelor și echipamentelor militare pe care Serbia le exportă, motiv pentru care autoritățile sârbe cer ca cumpărătorii de arme să semneze o declarație prin care se angajează să nu vândă arme unor terțe părți.

După ce armele sunt livrate în Turcia este o chestiune de comerț internațional

Potrivit articolului, certificatul pentru rachetele lui Krusik a fost obținut de către Agenția de Stat pentru Armament din Turcia, astfel că, dacă afirmațiile din presa rusă sunt corecte, rămâne neclar cum au ajuns rachetele în Ucraina prin Slovacia.

Un fost angajat al Departamentului de Securitate al producătorului de armament Jugoimport SDPR, Aleksandar Milovanovic, a declarat că aceasta a fost o schemă destul de complexă care nu ar fi putut fi pusă în aplicare fără ca și conducerea statului să știe mai întâi.

„3.500 de rachete au fost vândute companiei Sofag, care se presupune că este deținută de fiica lui Slobodan Tesic. Apoi, acestea au transmis rachetele către compania JNJ, care le-a vândut apoi companiei Arca (Turcia).

Pe baza certificatului de utilizator final care provine direct de la agenția turcă, care este omologul Ministerului nostru (al Apărării), aceste arme ar fi trebuit să ajungă în Turcia.

Dar se pare că acest lucru nu s-a întâmplat. Compania MSM Novaky a transmis apoi rachetele către Global Ordnance Trading Company, deținută de Marc Morales, care a primit un certificat de utilizator de la Ministerul ucrainean al Apărării”, spune Milovanovic pentru N1.

Pe de altă parte, ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, afirmă că tot ceea ce se întâmplă după ce armele sunt livrate în Turcia este o chestiune de comerț internațional. Compania Krusik a emis o replică, susținând că firma nu a fost niciodată implicată în vânzarea de arme către Ucraina, potrivit serbianmonitor.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.