Infofinanciar > Info > S-a mai „asigurat” timp! Cu cât a decis Guvernul să prelungească valabilitatea polițelor RCA City Insurance
Info

S-a mai „asigurat” timp! Cu cât a decis Guvernul să prelungească valabilitatea polițelor RCA City Insurance

poliță RCA City Insurance - sursa foto -antena3.ro
poliță RCA City Insurance - sursa foto -antena3.ro

Valabilitatea polițelor RCA de la City Insurance a fost prelungită la 150 de zile. Această decizie a fost luată de Guvern în ziua de vineri. Termenul a fost prelungit de la 90 la 150 de zile și se aplică pentru polițele de asigurare care fac parte din clasa 15.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că decizia se referă la polițele care se încadrează în clasa 15 de asigurări. Altfel spus, această categorie de asigurări se referă la garanțiile emise de de societăți pentru care s-au pronunțat hotărâri de deschidere a procesului de faliment.

Tot Dan Cărbunaru face și precizări de ordin legislativ în acest caz, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit publicației Agerpres : „Guvernul a decis prelungirea termenului de valabilitate a polițelor de asigurare împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment de la 90 la 150 de zile de la data pronunțării hotărârilor. Sunt contracte de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanții din Anexa nr.1 a Legii 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare”

De ce a fost necesară o astfel de măsură

Această procedură a trebuit să fie aprobată de Guvern deoarece deschiderea procedurii de faliment asupra unei companii care are o cotă mare de piață și care are în propriul portofoliu polițe care însumează suma de aproximativ 6 miliarde de lei ar putea avea consecințe destul de de neplăcute.

Pentru a explica acest lucru, Dan Cărbunaru vine și cu o explicație : „Prin această prelungire, antreprenorii vor putea beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru a identifica și constitui noi garanții, astfel reducând riscul blocării unor proiecte majore de investiții finanțate din fonduri europene. Doar în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020 contractele care ar fi putut fi afectate de această situație totalizează sume de peste 2,9 miliarde de euro.”.

Până la luarea deciziei de prelungire, polițele de asigurare realizate de companie falimentară City Insurance, vorbind atât despre RCA, cât și despre garanții, urmau să fie oprite automat pe data de 11 mai 2022. Perioada de valabilitate a poliței nu afecta deloc această hotărâre, neținându-se cont de acest aspect.

Pe 9 februarie 2022 s-a deschis procedura de faliment împotriva City Insurance, care a fost liderul RCA, având peste 3,13 milioane de polițe RCA care erau în vigoare la sfârșitul anului 2021.

Până la această decizie, termenele limită fixate de judecător erau următoarele: 28 martie pentru înregistrarea cererii de admitere a datoriilor asupra averii debitoarei; 18 aprilie a fost termenul dedicat verificării creanțelor și realizării, apoi publicării în Buletinul Procedurilor de Insolvență a tabelului preliminar de datorii; 25 aprilie a fost termenul limită pentru prima ședintă de adăugare a creditorilor și, în cele din urmă, termenul de 13 mai care a fost prelungit cu încă 60 zile în care acum urmează să se definitiveze tabelul de creanțe.