Info

S-a hotârât cea mai mare despăgubire într-un proces de judecată! Un român poate primi o sumă enormă de bani de la o firmă de asigurare

judecatorie tribunal bani bzi.ro
sursă foto: bzi.ro

Spre sfârșitul anului trecut, judecătorii de la Tribunalul Timiș au hotărât ca o firmă de asigurări să plătească despăgubiri și daune, în diverse forme, o sumă impresionantă de bani, cea mai mare din istorie, în urma încheierii unui dosar. Printre altele, pârâta este acum obligată să-i achite reclamantului peste 6.000 de euro lunar timp de aproape 20 de ani.

Timișoreanul Gage Olimpiu, în jurul vârstei de 45 de ani, a depus anul trecut, la data de 15 aprilie, o plângere la Tribunalul Județean împotriva firmei Asigurare Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A. Procesul s-a desfășurat pe câteva luni de zile, iar la data de 20 decembrie, judecătorii au definitivat concluzia.

Pe scurt, „obligă pe pârâtă să plătească reclamantului suma de 45.282,04 lei cu titlu de daune materiale, suma de 200.000 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale și suma de 92.995,05 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune constând în contravaloarea venitului nerealizat în perioada 01.07.2021-30.08.2022”. Acestea reprezintă doar o parte din plata pe care va trebui acum să o achite firma de asigurări, căci despăgubirile sunt unele destul de costisitoare.

Despăgubiri în tranșe

Dacă „vinovata” alege să nu plătească toată suma de bani odată către cel care a câștigat procesul, există posibilitatea ca aceasta să fie transmisă în mai multe tranșe. Potrivit hotărârii judecătorești, „obligă pe pârâtă să plătească reclamantului suma de 6.199,66 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de prestație periodică lunară începând cu data de 01.09.2022 până la împlinirea vârstei standard de pensionare”. Astfel, în loc de o sumă în jurul valorii de 300 de mii de euro, Gage Olimpiu poate primi timp de 20 de ani peste 6 mii de euro lunar, vârtsa de pensionare standart în România la momentul actual fiind de 65 de ani.

Asta ar însemna, acumulat, o sumă de aproape 1.440.000 de euro în acest interval de timp pe care ar urma să îi plătească firma de asigurări către reclamant, plus alte plăți hotărâte de judecată și daune hotărâte de judecătorii de la Tribunalul Timiș. „Obligă pe pârâtă să plătească reclamantului penalită?i de întârziere de 0,2%/zi aferente sumelor stabilite prin prezenta hotărâre, calculate începând cu a 11-a zi de la data rămânerii definitive a hotărârii și până la data achitării efective. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Obligă pe pârâtă să plătească reclamantului suma de 5.098 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se mai arată în hotărârea judecătorească.

Reclamantul are și el, de asemenea, de achitat despăgubirile de judecată, însă suma este una modică față de cât trebuie să plătească cealaltă parte, respectiv 1.500 de lei.