Lumea la zi

Rusia resimte puternic efectele embargoului asupra petrolului! Veniturile Moscovei s-au prăbușit în luna decembrie

Petrol rusesc, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili s-au prăbușit în decembrie, potrivit unui nou raport. Acest lucru, în opinia experților, împiedică în mod semnificativ capacitatea președintelui Vladimir Putin de a finanța războiul din Ucraina.

Constatările, spun oficialii și militanții ucraineni, ilustrează eficiența plafoanelor impuse de UE în ceea ce privește gazul și petrolul rusesc. De asemenea, acestea subliniază necesitatea urgentă ca factorii de decizie occidentali să intensifice presiunea financiară asupra Moscovei pentru a ajuta Kievul să învingă.

Publicat miercuri de Centrul de cercetare pentru energie și aer curat, un think tank finlandez independent, raportul a constatat că prima lună de interdicție a Uniunii Europene privind importurile maritime de țiței rusesc și plafonarea prețurilor de către G-7 a costat Moscova aproximativ 160 de milioane de euro (171,8 milioane de dolari) pe zi.

Raportul CREA a evidențiat că măsurile occidentale au fost în mare parte responsabile pentru o scădere cu 17% a veniturilor Rusiei din exporturile de combustibili fosili în ultima lună a anului 2022. Aceasta înseamnă că Rusia, unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol din lume, și-a văzut veniturile din exporturile de combustibili fosili prăbușindu-se la cel mai scăzut nivel de când Putin a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„Interdicția UE privind petrolul și plafonarea prețului petrolului au intrat în sfârșit în vigoare, iar impactul este la fel de semnificativ cum era de așteptat”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, într-un comunicat, scrie CNBC.

„Acest lucru arată că avem instrumentele necesare pentru a ajuta Ucraina să prevaleze împotriva agresiunii Rusiei. Este esențial să reducem plafonul de preț la un nivel care să oprească Kremlinului profiturile impozabile din petrol și să restricționăm restul importurilor de petrol și gaze din Rusia”, a mai spus Myllyvirta.

Împreună împotriva Rusiei

Grupul celor Șapte, Australia și UE au implementat la 5 decembrie un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Această măsură a venit paralel cu o inițiativă a UE și a Marii Britanii de a impune o interdicție privind importul maritim de țiței rusesc.

Împreună, măsurile au reflectat de departe cel mai semnificativ pas pentru a reduce veniturile din exportul de combustibili fosili care finanțează atacul Kremlinului în Ucraina.

Analiștii din domeniul energiei au fost sceptici în ceea ce privește impactul unei limitări a prețurilor asupra petrolului rusesc, mai ales că Moscova a reușit să redirecționeze o mare parte din transporturile sale maritime europene către țări precum China, India și Turcia.

Acțiunile Rusiei

Rusia a ripostat la măsurile occidentale la sfârșitul lunii trecute, interzicând vânzările de petrol către țările care respectă plafonarea prețurilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că o plafonare occidentală a prețurilor la petrolul rusesc nu ar avea niciun impact asupra capacității sale de a susține ceea ce descrie ca fiind „operațiunea sa militară specială” în Ucraina. Peskov a avertizat, de asemenea, că măsura ar destabiliza piețele globale de energie, potrivit Reuters.

Ucrainenii vor și mai mult

Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că, deși este o „veste foarte bună” faptul că Rusia pierde venituri din exporturile de combustibili fosili ca urmare a măsurilor occidentale, acestea „cu siguranță nu sunt suficiente”.

Ustenko a reluat apelurile lui Zelenski pentru un plafon de preț care să fie stabilit la un nivel mult mai mic, spunând, în cadrul unui briefing, că la fiecare escaladare a sancțiunilor economice împotriva Kremlinului ar trebui ca plafonul prețului petrolului să scadă până la un interval țintă de 20-30 de dolari pe baril.

Nu există „niciun motiv pentru a aștepta și a vedea”, a spus Ustenko. „Este deja clar”, a continuat acesta.

Raportul CREA a constatat că măsurile au provocat o scădere a volumelor de transport și a prețurilor petrolului rusesc, ceea ce a redus veniturile din exporturile țării cu 180 de milioane de euro pe zi.

Prin creșterea exporturilor de produse petroliere rafinate în UE și în restul lumii, Moscova a reușit să recupereze 20 de milioane de euro pe zi, ceea ce a dus la o pierdere netă zilnică de 160 de milioane de euro de la intrarea în vigoare a măsurilor occidentale.

Încă se mențin pe linia de plutire

Potrivit raportului, Rusia obține în continuare un profit estimat la 640 de milioane de euro pe zi din exportul de combustibili fosili.

„Prima lună a embargoului dovedește ceea ce spunem de la începutul invaziei: veniturile din exporturile de combustibili fosili reprezintă linia de sânge financiară pentru războiul lui Putin”, a declarat Svitlana Romanko, fondator și director al grupului ucrainean pentru drepturile omului Razom We Stand (Împreună rămânem).

„UE și G7 au puterea și toate mijloacele pentru a tăia această linie de sânge”; „Doar forța și banii vorbesc cu Kremlinul”, a adăugat ea.

Romanko a făcut apel la coaliția de limitare a prețurilor să reducă tariful de preț, să consolideze aplicarea embargoului și să introducă sancțiuni suplimentare pentru a elimina lacunele.

Raportul CREA afirmă că reducerea plafonului de preț al petrolului împotriva Rusiei la o valoare cuprinsă între 25 și 30 de dolari pe baril, un interval care, potrivit acestuia, este încă „mult peste” costurile de producție și transport, ar reduce veniturile din exportul de petrol al Rusiei cu cel puțin 100 de milioane de euro pe zi.

Raportul afirmă că întreaga coaliție occidentală de plafonare a prețurilor se mândrește cu o „pârghie puternică” pentru a reduce plafoanele de preț, adăugând că „Rusia nu a găsit o alternativă semnificativă la navele deținute și/sau asigurate în cadrul G7 pentru transportul țițeiului rusesc și al produselor petroliere din porturile din Marea Baltică și Marea Neagră”.