Infofinanciar > Lumea la zi > S-a decis. UE reduce consumul final de energie cu 11,7% până în 2030
Lumea la zi

S-a decis. UE reduce consumul final de energie cu 11,7% până în 2030

criza energie fuelcellsworks.com
Sursa foto: fuelcellsworks.com

Consiliul European și Parlamentul European au căzut de acord asupra reducerii consumului final de energie al UE până la finalul deceniului. Acordul provizoriu a avut loc vineri, 10 martie 2023.

În urma discuțiilor, președinția suedeză a Uniunii Europene a transmis un comunicat de presă, în care sunt afirmate următoarele: „Statele membre trebuie să asigure, împreună, o reducere a consumului final de energie de cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu prognozele privind consumul de energie pentru anul 2030 făcute în 2020. Aceasta se traduce într-o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 milioane de tone de echivalent petrol şi una de 993 milioane de tone de echivalent petrol pentru consumul primar”.

Cum vor contribui statele europene

În cazul în care acest proiect va trece de toate etapele de aprobare, cele 27 de state ale Uniunii Europene vor fi obligate să respecte obiectivul general. Astfel, membrii UE își vor limita consumul de energie. Totuși, aceste restricții vor fi riguroase doar în cazul consumului final de energie.

Pentru consumul de energie la nivel primar, borna superioară este una pur orientativă, reiese din comunicatul oficialilor europeni.

Pentru ca acest proiect să intre în vigoare, mai sunt niște etape de parcurs. După acordul provizoriu stabilit vineri, este necesară o aprobare venită din partea Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului European. De asemenea, este nevoie de un acord venit din partea comitetului responsabil pentru politicile energetice din Parlamentul European, raportează pagina știrileprotv.ro.

Dorința de a economisi energie

Dorința unui trai sustenabil este un deziderat european. Principalul scop al economiilor energetice este acela de a lupta cu schimbările climatice, care au accelerat în ultimii ani. Parlamentul European a eliberat mai multe comunicate prin care arată faptul că vizează reducerea consumului final de energie cu 40% în 2023 față de anul precedent.

Acest obiectiv poate fi atins prin creșterea eficienței energetice a clădirilor. Spre exemplu, din ce în ce mai multe țări din Uniunea Europeană au interzis de facto sau de jure centralele pentru încălzirea individuală a apartamentelor. Astfel, niciun bloc nou construit în țările care au adoptat o asemenea legislație nu va mai avea centrale proprii instalate în apartamente. Nu trebuie să uităm faptul că inclusiv România va adopta acest plan legislativ până în anul 2024, conform unui ultimatum european, care vizează toate statele membre.

De asemenea, tendințele inflaționiste au dus la o reducere „naturală” a consumului energetic. Statisticile arată că românii au consumat cu 5% mai puțină energie electrică în septembrie 2022 față de aceeași perioadă din 2021, conform unui raport al Institutului Național de Statistică (INS). Un alt factor care încurajează reducerea utilizării de resurse energetice este creșterea constantă a temperaturilor, care face românii să se simtă din ce în ce mai puțin determinați să folosească căldura, indiferent dacă ea este pe bază de butelie, centrală termică comună sau centrală termică individuală, electrică sau care funcționează cu gaze.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.