Infofinanciar > Lumea la zi > Rusofonii din Republica Moldova intră sub protectorat rusesc! Serghei Lavrov critică guvernarea de la Chișinău
Lumea la zi

Rusofonii din Republica Moldova intră sub protectorat rusesc! Serghei Lavrov critică guvernarea de la Chișinău

Serghei Lavrov
Lavrov Sursa foto Spotmedia

Serghei Lavrov a declarat că Rusia va face orice este necesar pentru a proteja rusofonii din Republica Moldova. Mai mult, omul politic rus a criticat guvernarea de la Chișinău,  și a acuzat Moldova cu privire la consumul de gaz rusesc.

Conform agora.md., Lavrov a vorbit despre populația vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova, susținând că: „Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”. Mai mult, Lavrov a vorbit pe un ton amenințător la adresa liderilor moldoveni, declarând că: „Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, relatează sursa citată.

Amintim că în luna iunie, Ministrul de Externe al Rusiei a susținut că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”.  „Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: ‘Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente’. Și alte declarații: ‘Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile’”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV, citat de tv8.md 

Reacția Chișinăului la acuzațiile lui Lavrov

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a răspuns acuzațiilor lui Lavrov: „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Am tot vorbit aici despre faptul că ne dorim acest lucru demult, am anunțat asta de mulți ani, am făcut niște angajamente să depunem cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Da, nu ne-am imaginat că o să se întâmple acest lucru în așa context, dar astea sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom, noi ne achităm consumul și apropo, plătim sume foarte mari. Deci, absolut nu există nicio treabă.

Sunt și state membre UE care au contracte cu Gazprom, deci nu este nicio legătură aici. Republica Moldova este o țară independentă, suverană. Cetățenii ei decid dacă vor să meargă să devină stat membru, cetățenii Republicii Moldova au spus-o de multe ori că își doresc să trăiască într-o țară liberă, unde drepturile și libertățile sunt respectate și evident, într-un stat în care se poate construi bunăstare pentru cetățeni”, a declarat Maia Sandu, citată de tv8.md.