Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii pun la vânzare proprietățile ucrainenilor. Și Zelenski intră pe listă
Lumea la zi

Rușii pun la vânzare proprietățile ucrainenilor. Și Zelenski intră pe listă

volodimir Zelenski (
Sursa foto: arhiva companiei

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă, 16 septembrie, că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene. Una dintre ele aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, a declarat că proprietățile naționalizate vor fi vândute „în curând”. Autoritățile au organizat primele opt licitații pentru proprietăți care aparțin unor personalități ucrainene din domeniul afacerilor.

Banii din proprietăți

Contractele de vânzare se ridică la peste 815 milioane de ruble (8,51 milioane de dolari), a precizat Konstantinov într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram. Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din Crimeea. Inclusiv unele aparținând unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni de rang înalt.

Crimeea, recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, este controlată de Moscova din 2014. Când Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră, cu opt ani înainte de invazia sa la scară largă în Ucraina, informează reuters.com

Un nou Război Rece

Mișcarea vine în contextul în care Rusi și Ucraina schimbă dinamica geopolitică. Conform experților, ne oferă o nouă structură a Războiului Rece. Rusia, China și Coreea de Nord de o parte și Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia de cealaltă. La recenta întâlnire dintre Kim Jong Un, președintele Coreei de Nord, și președintele rus Vladimir Putin, cei doi lideri și-au ridicat relațiile pe plan diplomatic, iar Coreea de Nord a dat semnale clare că ar putea oferi sprijin înarmat Rusiei pentru războiul din Ucraina.
Armata ucraineană se pregătește pentru următoarea mișcare a armatei ruse. Se așteaptă ca Vladimir Putin să lanseze în curând o mare campanie de mobilizare în încercarea de a recruta mii de soldați din interiorul Rusiei și din regiunile ocupate ale Ucrainei. „O mobilizare forțată în masă a populației este așteptată în curând în Federația Rusă și în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei din cauza pierderilor catastrofale ale ocupanților”, a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt, fără a furniza vreo dovadă în sprijinul afirmației sale. Ucraina se așteaptă ca numărul de noi recrutări să ajungă între 400.000 și 700.000 de recruți, conform livemint.com

Rusia și Coreea de Nord

Kim Jong Un din Coreea de Nord și Vladimir Putin au discutat despre „posibilitățile” de cooperare militară, într-o întâlnire extrem de analizată în legătură cu o presupusă afacere cu arme. Cei doi s-au întâlnit miercuri, 13 septembrie, la centrul spațial Vostochny, după ce Kim a sosit cu trenul său blindat privat.

De asemenea, Putin a declarat că va ajuta Phenianul să dezvolte sateliți. SUA afirmă că Moscova cumpără arme pentru războiul său din Ucraina. Acestea au avertizat că orice ajutor ar încălca rezoluțiile ONU. Totodată, Putin a acceptat o invitație din partea lui Kim de a vizita Coreea de Nord, potrivit Phenianului. Puțini șefi de stat au vizitat acest stat închis.

Întâlnirea de miercuri dintre cele două regimuri sancționate, la care au participat oficiali de rang înalt din ambele părți, a avut loc într-un moment în care relațiile lor cu Occidentul sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Kim a fost primit călduros de Putin după ce a călătorit timp de două zile, potrivit bbc.com