Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia invitată de Ucraina la un summit de pace. Propunere venită de la Kiev
Lumea la zi

Rusia invitată de Ucraina la un summit de pace. Propunere venită de la Kiev

Rusia invitată de Ucraina la un summit de pace (sursă foto: SkyNews)
sursă foto: SkyNews.com

Administrația prezidențială de la Kiev a sugerat posibilitatea unei invitații pentru Rusia la un summit dedicat păcii, potrivit declarațiilor șefului acestei administrații.

Planurile indică organizarea unui summit în Elveția pentru discutarea unei viziuni de pace propuse de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Rusia invitată de Ucraina la un summit de pace

Se ia în considerare invitația pentru Rusia, unde i s-ar prezenta un plan de pace. Yermak a subliniat că aceasta ar putea fi o ocazie pentru  Rusia să dorească în mod concret să încheie conflictul. Și să revină la o pace echitabilă.

Încă din noiembrie 2022, Zelensky a prezentat pentru prima dată planul său de pace la summit-ul G20. Avea ca obiectiv restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea completă a trupelor ruse.

Kievul a menținut constant poziția că nu va începe negocieri cu Moscova până când trupele ruse nu se retrag de pe teritoriul ucrainean. Kremlinul a respins categoric planul de pace al Kievului. A afirmat că nu există premise pentru discuții și considerând absurd faptul că acest plan exclude Rusia.

Premierul ucrainean Denis Shmyhal a exprimat încrederea că Statele Unite nu vor abandona Ucraina în ceea ce privește sprijinul financiar și militar. A anticipat deblocarea unui pachet de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari. Care a fost blocat în Congres timp de luni de zile.

Acord prin care Washingtonul să acorde Ucrainei 11.8 miliarde de dolari în 2024

,,Suntem profund convinși că Statele Unite nu vor abandona Ucraina în privința susținerii financiare și militare”, a declarat Shmyhal, subliniind încrederea sa în sprijinul continuu al SUA față de Ucraina.

El a menționat un acord care prevede ca Washingtonul să acorde Ucrainei 11.8 miliarde de dolari în 2024 pentru a acoperi deficitul financiar al țării. Shmyhal a subliniat că sprijinul financiar și militar este văzut ca un pachet integral. Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în această privință.

În ceea ce privește planurile de pace, șeful administrației prezidențiale, Yermak, a adăugat că acestea sunt parte a eforturilor pentru soluționarea conflictului.

Propunerea de a invita Rusia la un summit de pace reflectă dorința de dialog. Rezolvare a conflictului printr-o abordare diplomatică.

Părțile implicate trebuie să depună eforturi semnificative pentru a ajunge la un consens și a găsi soluții durabile care să conducă la o pace justă. Dar și la restabilirea normalității în regiunea afectată de conflicte. conform observatornews.ro.