Infofinanciar > Lumea la zi > Un viitor fără război. SUA pregătește un plan global de pace în Orientul Mijlociu
Lumea la zi

Un viitor fără război. SUA pregătește un plan global de pace în Orientul Mijlociu

Casa Albă nu a observat nicio indicație

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a avertizat cu puțin timp în urmă că o operațiune majoră terestră a Israelului la Rafah va duce la un dezastru în absența unui plan global bine pus la punct.

Relațiile dintre Casa Albă și guvernul israelian s-au deteriorat pe fondul continuării războiului din Gaza .

Plan global de pace

Cotidianul american „The Washington Post” a relatat în că Statele Unite pregătesc un plan global de pace în Orientul Mijlociu. Planul este croit împreună cu câteva state arabe.

Acesta prevede înființarea unui stat palestinian în timp scurt, garanții de securitate pentru Israel și normalizarea relațiilor dintre IsraeI și Arabia Saudită.

Acest plan mai conține și  tranzacției de eliberare a ostaticior israelieni. Dar și încetarea războiului din Fișa Gaza și formarea unui nou guvern palestinian. Anbele urmate de o retragere parțială a Israelului din Cisiordania.

Capitala noului stat Palestina

Se mai vrea și înființarea unei capitale palestiniene în Ierusalimul de Răsărit. Ca și refacerea Fâșiei Gaza și aranjamente de securitate pentru noua administrație palestiniană.

„The Washington Post” notează că speranța Statelor Unite este ca Israelul să fie interesat de normalizarea relațiilor sale cu alte câteva state arabe. În primul rând cu Arabia Saudită, într-o măsură suficientă pentru a  nu îl boicota cu extinderea operațiunilor sale militare în Rafah.

Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, liderul partidului de extremă dreapta Sionismul Religios, a luat deja poziție. El a declarat că guvernul Israelului nu va aproba nicicând un astfel de plan.

El a mai adăugat că va cere în ședința cabinetului lărgit al Israelului să se adopte o decizie clară împotriva planului american. Ca și împotriva impunerii de sancțiuni populației israeliene din Cisiordania.

Nemulțumiri maxime

„The Wall Street Journal” a precizat că Biden s-a abținut să facă uz de sancțiuni militare împotriva Israelului. Totuși, luna trecută, a fost pe punctul de a trimite un mesaj oficial de nemulțumire guvernului israelian.

Unde se viza și abrogarea înlesnirilor oferite de guvernul Trump.  Cum ar fi nemarcarea produselor israeliene din așezările evreieşti din Cisiordania ca fiind realizate în colonii.

„The Wall Street Journal” a mai relevat că la Washington a mai fost luată în considerare eventualitatea impunerii de sancțiuni împotriva miniștrilor de extremă dreapta din guvernul Israelului, Ben Gvir și Smotrich.