Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia trece la acțiune: Piloții din Belarus sunt atrenați pentru a lansa bombe nucleare tactice
Lumea la zi

Rusia trece la acțiune: Piloții din Belarus sunt atrenați pentru a lansa bombe nucleare tactice

su-25
Sursa foto: Wikipedia

La câteva săptămâni după ce Rusia a anunțat că dezvoltă infrastructura pentru a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, piloții de avioane de atac Sukhoi Su-25 ai acesteia din urmă și-au încheiat pregătirea sub îndrumarea instructorilor ruși pentru a opera astfel de bombe.

Sesiunile de antrenament ale piloților din Belarus urmează testului unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) din poligonul de testare Kapustin Yar din Kazahstan, situat în regiunea Astrahan, la 12 aprilie.

Această evoluție are loc în contextul în care SUA desfășoară exercițiile de „pregătire nucleară” Global Thunder 2023 la baza aeriană Minot. Exercițiul anual, desfășurat de Comandamentul Strategic al SUA, a fost și el anunțat ca fiind o „forță eficientă, de descurajare”.

Mutarea arsenalului în Belarus, doar o măsură de descurajare?

Rusia are un acord cu Belarus care aliniază politicile politice, economice și militare. Trupele rusești au folosit teritoriul belarus pentru ataca Ucraina dinspre nord în februarie 2022 și au menținut o prezență militară constantă în Belarus.

Transferarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus le plasează mai aproape de potențialele ținte din Ucraina și de membrii NATO din Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport al Associated Press despre această evoluție. Belarus are o graniță comună de 1.250 de kilometri cu Letonia, Lituania și Polonia, țări membre NATO.

Până în prezent, acțiunile Kremlinului au fost considerate a fi măsuri de descurajare menite să semnaleze Europei că nu trebuie să escaladeze războiul într-un mod care să amenințe suveranitatea teritorială centrală a Rusiei.

La un nivel mai larg, acestea pot fi văzute, de asemenea, ca o reacție la aderarea Finlandei la NATO, care, în ciuda faptului că nu reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei, este totuși percepută ca o continuare a încercărilor de un deceniu ale Moscovei de a o încolți strategic.

Rușii folosesc „muniții speciale”

Potrivit unei declarații a Ministerului rus al Apărării, Centrul de pregătire a forțelor aerospațiale a efectuat o pregătire suplimentară pentru „personalul de zbor și de geniu al Forțelor Aeriene și al Forțelor de Apărare Aeriană ale Republicii Belarus în ceea ce privește operarea și utilizarea în luptă a avionului de atac la sol Su-25”.

„Instruirea a inclus atât un curs teoretic, cât și exerciții practice sub supravegherea unor instructori ruși experimentați, ceea ce a făcut posibilă nu numai îmbunătățirea abilităților practice ale personalului de zbor, ci și stăpânirea unor noi modalități de utilizare a armelor moderne de aviație, inclusiv a munițiilor speciale”, se arată în declarația ministerului.

„Munițiile speciale” înseamnă arme nucleare de tip „low yield”. Termenul pare să fi fost folosit în mod deliberat pentru a nu părea să provoace și să alarmeze Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar să semnaleze o descurajare nucleară credibilă.

La sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin declarase că procesul de construcție a instalațiilor de depozitare a armelor nucleare în Belarus va fi finalizat până la 1 iulie. În august anul trecut, președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că Rusia a ajutat la modernizarea avioanelor de război belaruse pentru a le adapta la transportul de arme nucleare și a furnizat țării rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care ar putea fi echipate cu un focos nuclear, conform Eurasian Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.