Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia acuză Germania că a contribuit la războiul din Ucraina! Declarațiile Mariei Zaharova
Lumea la zi

Rusia acuză Germania că a contribuit la războiul din Ucraina! Declarațiile Mariei Zaharova

Maria Zaharova, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat, joi, că Germania a contribuit la conflictul din Ucraina și prin urmare nu poate fi un mediator cinstit între Moscova și Kiev. Aceasta a susținut că Germania are o responsabilitate în ceea ce privește conflictul și că nu poate oferi o soluționare justă a problemei, pentru că nu deține o poziție obiectivă. 

„În paralel cu apelurile la convorbiri, conducerea Germaniei continuă să pompeze arme regimului de la Kiev, încercând în mod proactiv să ocupe funcţia de coordonator al războiului economic purtat de Uniunea Europeană împotriva țării noastre. Germania, de fapt, s-a făcut cu propriile mâini parte a conflictului și, prin urmare, nu poate conta pe rolul unui broker cinstit”, a declarat Zaharova. 

Rusia susține în continuare că este deschisă asupra unei căi diplomatice 

Jurnaliștii au întrebat-o pe Zaharova dacă țara sa este dispusă să înceapă contacte în vederea rezolvării conflictului din Ucraina, în contextul afirmațiilor cancelarului german, Olaf Scholz, care a declarat că este necesar un dialog diplomatic între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt conflictului. Zaharova a întrebat în schimb cine anume trebuie să poarte acest dialog, subliniind că Rusia dorește o soluționare pașnică a conflictului și că este deschisă la discuții și negocieri cu partea ucraineană. 

Aceasta le-a răspuns reporterilor indignată: „Există vreo informaţie că partea rusă refuză să aibă contacte cu Berlinul? Nu am auzit despre asta. Dacă domnul Scholz are date în acest sens, să le împărtășească. Dacă, însă, este vorba de convorbiri cu Ucraina, cu regimul de la Kiev, voi reaminti ceea ce am spus astăzi, şi anume că a fost decizia regimului de la Kiev la nivel legislativ de a interzice negocierile cu Rusia”. 

Germania încurajează „regimul de la Kiev” 

Zaharova a acuzat Germania că încurajează regimul de la Kiev prin furnizarea de arme și a subliniat că asta nu va duce la rezultate pozitive. Aceasta a mai sugerat că Olaf Scholz nu a încercat în niciun fel să încurajeze o negociere în adevăratul sens al cuvântului, deoarece tot ce a făcut a fost să poarte un monolog în care doar și-a exprimat opiniile, fără fapte adevărate. 

„Poate că Scholz a avut altceva în vedere? Poate că atunci când a spus că este necesar să se discute, el a considerat că este necesar să vorbească la microfon, doar sub forma unui monolog? Ei o fac perfect, vedem acest lucru. Dar în acest caz nu va exista niciun efect. Dacă vorbim sub forma unui monolog, dând vina unii pe alții și, în același timp, furnizând arme regimului de la Kiev, ca să spunem așa, incitându-l și instigându-l, nu vor fi rezultate pozitive”, a susținut purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus. 

Totodată, Maria Zaharova a subliniat că Berlinul nu poate lua nicio inițiativă și nici nu poate ocupa o funcție fără acordul Statelor Unite ale Americii. Astfel, aceasta a sugerat că Germania nu are un rol independent în rezolvarea conflictului din Ucraina și că depinde în mare măsură de sprijinul SUA: nicio singură inițiativă prezentată de Berlin, niciun singur rol sau funcție pe care încearcă să o ocupe, nu este implementată fără acordul cu Statele Unite ale Americii”, citează Blacknews. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.