Infofinanciar > Info > Producţia de petrol a României continuă să scadă. Importurile cresc cu aproape o treime în primele 11 luni din 2022
Info

Producţia de petrol a României continuă să scadă. Importurile cresc cu aproape o treime în primele 11 luni din 2022

Petrol, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

Evoluția producției de petrol a României continuă să înregistreze un trend ascendent, dar care dă semne de atenuare. În schimb, importurile de petrol continuă să crească, iar ritmul de majorarea se accelerează.

Peste 2,676 milioane de tone echivalent petrol (tep) este cantitatea de țiței pordusă de România în primele 11 luni din 2022. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), valoarea înregistrată este cu 171.900 tep mai mică faţă de cea produsă în perioada similară din 2021. Scăderea procentuală este de aproximativ 6%.

Pe de altă parte, potrivit datelor INS în perioada ianuarie-noiembrie 2022 importurile au crescut la 8,056 milioane tep. Ceea ce reprezintă cu 1,925 milioane tep peste valoarea consemnată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Creșterea estimată este astfel de 31,4%.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, producţia de petrol estimată pentru 2022 este e aproximativ 3,17 milioane tep, în regres cu 2,3% faţă de 2021. Pentru 2023, prognoza Comisiei este 3,095 milioane tep, în scădere cu același procent (2,3%) față de anul anterior.

Se atenuează scăderea, accelerează creșterea importurilor

Conform sursei citate, estimările pentru importurile de petrol în 2022 sunt de 7,25 milioane tep în 2022, mai mari cu 6,4% față de 2021. Și anul acesta, Comisia estimează că importurile vor crește, atingând valoarea de 7,83 milioane tep, ceea ce reprezintă o majorare de 6,5% față de anul anterior.

Raportat la estimările anterioare, se observă o atenuare a scăderii producției – în primele zece luni din 2022, minusul a fost de 6,2% (față de 6% în primele 11 luni) În schimb, importurile și-au accelerat creșterea – în perioada ianuarie-octombrie 2022 majorarea a fost de 31,1%, în timp ce adăugarea lunii noiembrie a produs un salt de 0,3% puncte procentuale. Prognozele Comisiei nu s-au modificat de la o lună la alta.

La finalul anului trecut, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că a avut discuții cu toate companiile și rafinăriile, care procesau țiței din Federația Rusă, în contextul introducerii sancțiunilor internaționale ca urmare a conflictului din Ucraina.

România s-a pregătit de embargou

Rafinăriile vizate, care importau și procesau petrol rusesc, sunt: Petrobrazi, deținută de OMV Petrom, Petromidia, deținută de KMG Internațional și Petrotel deținută de Lukoil. Cele trei rafinării au prelucrat în 2021 circa 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care două treimi (6,82 milioane de tone) au provenit din import. Din acestea, potrivit datelor INS doar 2,5 milioane de tone au fost importate din Rusia.

Importurile de petrol au înregistrat o scădere drastică din 2019, când s-a înregistrat un maxim de 8,66 milioane de de tone, ajungând la 6,98 milioane de tone în 2020. În 2019, cele mai mari importuri de petrol au venit din Kazahstan, țară care deține oficial grupul KazMunayGas, care este acționarul majoritar al fostei companii Rompetrol.

La începutul lunii decembrie, ministrul Virgil Popescu declara: „Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului – n.r.), ci am purtat «n» discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.