Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, luată în vizor de Polonia! Varșovia cere noi sancțiuni drastice împotriva Moscovei
Lumea la zi

Rusia, luată în vizor de Polonia! Varșovia cere noi sancțiuni drastice împotriva Moscovei

Sancțiuni
Sursă foto: BZI

Potrivit POLITICO, Polonia ar urma să ceară Uniunii Europene (UE) să impună sancțiuni asupra tuturor produselor agricole importate din Rusia.

„Credem că ar trebui impuse imediat sancțiuni împotriva produselor agricole rusești”, a declarat Andrzej Sados, reprezentantul permanent al Poloniei la UE, citat de agenția de presă PAP.

Sancțiuni fără precedent cerute de Polonia

Propunerea vine în contextul în care UE este pregătită să impună pentru a unsprezecea oară sancțiuni Rusiei pentru rolul său în războiul din Ucraina. Din cauza riscului pentru securitatea alimentară, UE s-a abținut până acum de la adoptarea de sancțiuni împotriva produselor agricole.

Solicitarea lui Sados vine, de asemenea, după ce Polonia a restricționat importurile de produse agricole din Ucraina ca răspuns la plângerile fermierilor locali privind scăderea prețurilor.

Potrivit unui document obținut de Reuters, Polonia a propus în această lună un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului pe care îl poartă împotriva Ucrainei, inclusiv o interdicție asupra importurilor de petrol și diamante rusești.

Planul scris este punctul de plecare pentru ceea ce ar urma să fie discuții îndelungate și dificile între cele 27 de state membre ale UE, potrivit unei surse diplomatice. Propunerea a fost depusă la Comisia Europeană, organismul executiv al UE. Pentru a impune sancțiuni suplimentare, toate aceste națiuni trebuie să își dea acordul.

De când Moscova a început invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, UE a impus deja 10 runde de sancțiuni împotriva acesteia. Un oficial de rang înalt al UE a refuzat să ofere o estimare a potențialului calendar al unor noi sancțiuni.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, declarase că cea de-a 11-a rundă de sancțiuni se va concentra pe combaterea eludării restricțiilor deja existente, în special în ceea ce privește piesele de schimb și echipamentele pe care Rusia le folosește pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei.

Ce sancțiuni noi sunt pregătite de UE

Prin adoptarea planului Varșoviei, ramura nordică a oleoductului Drujba nu ar mai fi folosită pentru a transporta livrări de petrol rusesc în Germania. În plus, ar urma să pună capăt cooperării în domeniul energiei nucleare și să oprească importurile de gaze, inclusiv gaze naturale lichefiate, și diamante din Rusia.

Germania și Lituania susțin sancțiunile privind energia nucleară, cu o perioadă de grație pentru națiuni precum Franța și Ungaria, care colaborează cu Rusia în acest domeniu.

Până acum, Ungaria s-a opus cu vehemență oricăror sancțiuni privind energia nucleară rusă, chiar și după ce săptămâna trecută a anunțat că a fost de acord să modifice acordul cu Rosatom pentru extinderea centralei nucleare de la Paks.

Anvers, cel mai mare centru comercial de diamante din lume, se află în Belgia, care până în prezent a făcut presiuni cu succes împotriva unei restricții asupra importurilor de diamante rusești.

Polonia se prezintă ca un aliat de neclintit al Kievului și un adversar ferm al agresiunii rusești în cadrul UE, dar, din cauza îngrijorării privind impactul asupra fermierilor polonezi înaintea alegerilor naționale din acest an, Varșovia a dat o lovitură dură Ucrainei prin interzicerea importului de cereale ucrainene, potrivit Agerpres.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.