Lumea la zi

Rusia lovește sudul Ucrainei! Bombardamente în districtul Nikopol

mediafax.ro
sursa mediafax.ro

În noaptea de luni spre marți, Rusia a bombardat zona Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, chiar peste râu de o centrală nucleară. Un bătrân a fost rănit, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Duminică, atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc pentru daune asupra unei centrale nucleare din Dnipropetrovsk, ocupată de armata rusă, cauzate de bombardamente recente care au ajuns să lovească infrastuctura centralei.  Șeful administrației regionale din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a acuzat luni dimineață (pe Telegram) armata rusă de atacuri asupra centralei nucleare: „Șase atacuri peste noapte. Rușii au terorizat din nou districtul Nikopol cu ‘Grad’ și artilerie grea”.

Acesta a anunțat, de asemenea, existența unei victime în consecința atacului. Un bătrân în vârstă de 78 de ani a fost rănit, însă din fericire a primit ajutor medical și este tratat la domiciliu. Pe lângă acesta, nu au mai fost alte victime, însă bombardamentul a rezultat în numeroase blocuri și case distruse, clădiri de anexe și chiar și o linie electrică. „De asemenea, au fost afectate o centrală solară și o cooperativă de garaje. Mai multe garaje și mașini au fost avariate”, a adăugat acesta, conform Yahoo!news.

Au avut loc bombardamente și în localitățile din apropiere, Myrove și Marhanets, unde nu au fost raportate victime momentan, însă detaliile atacurilor sunt încă analizate în prezent.  Reznichenko a precizat că aproximativ 60 de obuze (proiectile explozive) au lovit cele trei comunități din Dnipropetrovsk, Nikopol, Myrove și Marhanets.

Ucraina susține că racheta din Polonia a fost una rusească

Ucraina a creat o dispută cu aliații săi din NATO în legătură cu atacul de rachetă care a lovit marți Polonia, după ce Kievul a respins concluziile preliminare, prezentate miercuri de NATO, care sugerează că forțele ucrainene s-au aflat în spatele armei  care a lovit un sat polonez și a ucis două persoane.

Președintele Volodimir Zelenski susține vehement că racheta a fost una rusească, neavând „niciun dubiu” că țara sa ar fi putut fi în spatele atacului rachetei și a cerut din nou ca Ucraina să ia parte la o anchetă comună americano-poloneze privind incidentul.

„Consider că avem dreptul la acest lucru. Am putea să nu anunțăm concluziile finale până la finalizarea anchetei? Cred că așa ar fi corect. Dacă cineva spune că aceasta este racheta noastră, nu ar trebui să fim și noi într-un grup comun de investigație? Cred că ar trebui, ca să fim corecți”, a declarat Zelensky, plângându-se de deciziile NATO.

Suspiciunile cu privire la cine se află în spatele atacului au căzut asupra Rusiei, având în vedere ploaia uriașă de lovituri de rachete pe care forțele sale le-au aplicat asupra unor orașe din Ucraina în cursul zilei de marțea trecută. Polonia și ceilalți aliați ai săi din NATO, în special cei din țările baltice și din Europa de Est, au părut inițial să presupună că Rusia se află în spatele atacului, deși Moscova a negat responsabilitatea și a calificat incidentul drept o „provocare deliberată”.