Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia lansează un atac cu drone asupra ucrainenilor înainte de summitul NATO! Kievul confirmă daunele
Lumea la zi

Rusia lansează un atac cu drone asupra ucrainenilor înainte de summitul NATO! Kievul confirmă daunele

Drone iraniene, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

Rusia a vizat în cursul nopții instalații de cereale din orașul-port Odesa, în sudul Ucrainei, cu drone de atac Shahed, potrivit unor oficiali militari ucraineni. Oficialii au afirmat că aproape toate dronele au fost doborâte, dar două au reușit să evite apărarea antiaeriană și au lovit clădiri administrative din port. 

Resturile rezultate în urma interceptărilor reușite au provocat incendii în două terminale, inclusiv unul care deținea cereale, au declarat oficialii, dar pagubele provocate de incendii au fost minime înainte ca acestea să fie stinse. 

Odesa este cel mai mare port din Ucraina și punctul de plecare pentru transporturile de cereale prin Marea Neagră și pe piețele mondiale. 

Trecerea navelor care transportă cereale ucrainene a fost reglementată de un acord care implică Rusia, Ucraina și Turcia începând din iulie anul trecut. În prezent, acordul urmează să expire săptămâna viitoare, iar oficialii ruși și-au exprimat reticența față de prelungirea acestuia. 

Ucraina ripostează 

Armata ucraineană a declarat marți că forțele sale au lansat o ofensivă în Bakhmut și că se „înfig în tranșee” și „exercită focuri de artilerie asupra țintelor inamice identificate”. Trupele au desfășurat operațiuni ofensive „pe direcțiile Melitopol, Berdiansk și Bakhmut”, potrivit Forțelor de Apărare ucrainene într-un comunicat transmis pe Telegram. 

„Inamicul opune o rezistență puternică, deplasând unități și trupe, folosind în mod activ rezervele”, a adăugat declarația. 

La începutul acestui an, luptătorii ruși Wagner au preluat controlul asupra Bakhmut după o bătălie de 10 luni care a costat mii de vieți, potrivit relatărilor ambelor părți. Dar Wagner a fost retras de pe linia frontului în spate în luna mai – și de atunci, forțele ucrainene au încercat să recupereze orașul în ruine încercând să încerce trupele rusești dinspre nord și sud. 

Armata ucraineană a adăugat că apărătorii săi, aflați sub un tir inamic intens, au respins cu succes atacurile rusești în apropierea Hryhorivka, un oraș situat la vest de Bakhmut. 

Luni, forțele rusești au lansat 48 de lovituri aeriene și 60 de atacuri  Multiple Launch Rocket System (MLRS) care au provocat victime civile și daune infrastructurii, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene. Acesta a adăugat că luni au avut loc 30 de angajamente de luptă. 

Aliații din NATO vor „trimite un semnal unitar și pozitiv” 

Președintele SUA, Joe Biden, și aliații din NATO vor „trimite un semnal unitar și pozitiv” privind o cale de aderare la NATO pentru Ucraina la summitul de la Vilnius, a declarat Casa Albă, dar a refuzat să ofere un calendar specific pentru aderare.  

Aliații vor „discuta despre calea Ucrainei către o viitoare aderare la NATO”, în timpul summitului din capitala lituaniană, a declarat marți consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, care a încercat să tempereze așteptările. 

„După cum a remarcat președintele Biden, aducerea Ucrainei în Alianță acum, în timp ce ne aflăm la Vilnius, ar aduce NATO în război cu Rusia”, a spus el, adăugând ulterior că Ucraina mai are încă „pași de făcut pe calea reformelor” înainte de aderarea la alianță.  

„Dar aliații vor trimite un semnal unitar și pozitiv cu privire la calea Ucrainei către o viitoare aderare ca membru al alianței”, a mai spus Sullivan.  

Cu toate acestea, Sullivan a refuzat să prezică o dată specifică pentru aderarea Ucrainei la alianță în timpul briefingului de marți cu reporterii. „Nu pot pune un calendar. Nu cred că veți vedea acest lucru ieșind de aici”, a spus el. „Din punctul nostru de vedere, este treaba alianței cu Ucraina să stabilească această cale de reformă, iar apoi Ucraina să lucreze în acest sens”. 

Liderii de la Vilnius, a spus el, „continuă să discute în această dimineață natura exactă a procesului în ceea ce privește calea Ucrainei”, care va fi publicată miercuri în cadrul unui comunicat.

Într-un interviu acordat CNN în avanpremiera summitului NATO de săptămâna trecută, Biden a recunoscut că nu crede că există „unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război”, menționând că articolul 5 al NATO ar necesita ca aliații NATO să apere Ucraina împotriva invaziei militare a Rusiei.