Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia se înarmează cu ajutorul lui Kim! Relațiile bilaterale, din ce în ce mai strânse
Lumea la zi

Rusia se înarmează cu ajutorul lui Kim! Relațiile bilaterale, din ce în ce mai strânse

Rusia coreea de nord kim putin (sursă foto: Times of Israel)
sursă foto: arhiva companiei

Coreea de Nord a expediat aproximativ 7.000 de containere pline cu muniții și alte echipamente militare către Rusia. Totul a început de anul trec, iar scopul este acela de a ajuta Armata Roșie să sprijine războiul din Ucraina. Asta a declarat luni, 18 martie, ministrul sud-coreean al apărării.

Shin Won-sik a împărtășit această evaluare în cadrul unei conferințe de presă la câteva ore după ce armata sud-coreeană și cea japoneză au declarat că Nordul a tras mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele sale estice. Oficialul a vorbit apoi și despre o serie de demonstrații de arme pe fondul tensiunilor tot mai mari cu rivalii.

De la începutul anului 2022, Coreea de Nord a folosit invazia Rusiei în Ucraina ca o diversiune pentru a-și intensifica testele de armament. De asemenea, Phenianul s-a aliniat cu Moscova în legătură cu conflictul militar. Asta în timp ce liderul Kim Jong Un încearcă să iasă din izolarea diplomatică și să se alăture unui front unit împotriva Statelor Unite.

Rusia se înnarmează cu nord-coreene

Oficiali americani și sud-coreeni au acuzat Coreea de Nord că a furnizat Rusiei obuze de artilerie, rachete și alte echipamente în ultimele luni pentru a contribui la alimentarea războiului din Ucraina. Aceșta au mai spus că astfel de transferuri de arme sunt din ce în ce mai numeroase, mai ales după un summit între Kim și președintele rus Vladimir Putin din septembrie 2023.

În schimb, Coreea de Nord a primit, probabil, ajutoare alimentare și economice extrem de necesare. Dar și asistență militară menită să îmbunătățească forțele lui Kim, potrivit oficialilor sud-coreeni. Atât Moscova, cât și Phenianul au negat existența unei tranzacții de arme între cele două țări.

În timpul unei conferințe de presă la Seul, Shin a declarat că armata sud-coreeană crede că Nordul, după ce inițial s-a bazat pe nave, a folosit din ce în ce mai mult rețelele sale feroviare pentru a trimite provizii de arme către Rusia prin granița terestră.

Milioane de proiectile de artilerie

În schimbul trimiterii a posibil câteva milioane de proiectile de artilerie și alte provizii, Coreea de Nord a primit peste 9.000 de containere rusești probabil pline cu ajutoare, a declarat Shin.

El a ridicat suspiciuni că Rusia ar putea furniza combustibil Coreei de Nord, posibil în pofida sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU, Acest consiliu a hotărât limitarea drastică a importurilor de petrol și produse petroliere ale țării.

În timp ce penuria de combustibil a forțat probabil Coreea de Nord să reducă activitățile de antrenament de iarnă pentru soldații săi în ultimii ani, armata sud-coreeană apreciază că Nordul a extins astfel de exerciții în ianuarie și februarie anul acesta, a declarat Shin.

Conflictul, trecut în constituție

Ultimele lansări de rachete ale Coreei de Nord au avut loc la câteva zile după încheierea ultimelor exerciții militare ținute de Coreea de Sud-SUA. Astfel de evenimente, Nordul le prezintă ca fiind o repetiție de invazie. Animozitatea dintre coreenii divizați de război s-a înrăutățit recent.

Ambele țări au luat măsuri pentru a încălca un acord militar bilateral din 2018 privind reducerea tensiunilor la frontieră. Kim a promis în ianuarie să abandoneze obiectivul de lungă durată al Nordului de reconciliere. De asemenea, el va rescrie constituția pentru a declara Sudul drept cel mai ostil adversar al său.

Care este scopul?

Majoritatea testelor recente cu rachete ale Coreei de Nord par să fie aliniate cu obiectivele declarate ale acesteia de a-și spori forțele din prima linie cu noi sisteme de armament. În acest timp, armata sud-coreeană și cea americană evaluează dacă unele teste nord-coreene au ca scop verificarea performanței armelor pe care intenționează să le trimită Rusiei, a declarat Shin.

Presa de stat nord-coreeană a declarat că Kim i-a trimis un mesaj de felicitare lui Putin pentru realegerea sa în funcția de președinte al Rusiei. Sâmbătă, sora lui Kim a emis o declarație prin intermediul mass-mediei de stat în care a afirmat că fratele ei a folosit o limuzină de lux rusească recent dăruită de Putin. Apoi, ea a lăudat „funcția specială” a mașinii, într-un alt efort de a spori vizibilitatea legăturilor bilaterale dintre cele două țări, acrie apnews.com.