Infofinanciar > Info > Majorarea pensiilor, preocuparea principală a românilor. Seniorii se prezintă în număr mare la Casele de Pensii
Info

Majorarea pensiilor, preocuparea principală a românilor. Seniorii se prezintă în număr mare la Casele de Pensii

Pensii mai generoase pentru seniori!
sursă foto: Informația Zilei

Românii vor avea parte de multe schimbări în 2024. Guvernul a pregătit noi legi care vor veni în sprijinul vârstnicilor. Pensionarii au luat cu asalt Casele de Pensii. Aceștia sunt preocupați de procesul de recalculare, care va aduce o majorare a veniturilor de la 1 septembrie. În acest sens, pensionarii vin cu multe întrebări, dar și cu documente de pus la dosar. În ultima perioadă, a fost aglomerație mare la Casele de Pensii.

Pensionarii au aflat din presă cum va fi calculată noua pensie, în funcție de prevederile legale. Mai exact, este vorba de valorificarea anumitor sume cu care au contribuit și care nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei. Așadar, în speranța unei pensii mai mari, românii vin în număr mare la Casele de Pensii. Pentru a afla ce documente trebuie să aducă pentru recalculare sau dacă le lipsește vreun act de la dosar.

Pensionarii, preocupați de majorare

A început o întreagă goană după adeverințe. Unii pensionari vor să se asigure că au toate actele necesare la dosar. În scopul de a beneficia de o majorare a veniturilor în urma recalculării. Aceștia au luat cu asalt Casele de Pensii. Fie pentru a veni cu întrebări, fie pentru a aduce diferite documente ce le-ar putea aduce un plus de bani de la stat.

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Olt, mulți pensionari care se prezintă îngrijorați au deja la dosar toate documentele necesare. Care urmează să fie valorificate, în raport cu prevederile noii legi.

Evaluarea pensiilor

Potrivit informațiilor, în ciuda panicii din rândul cetățenilor, procesul de recalculare a pensiilor a început cu mult timp în urmă. Așadar, documentele ce vor fi valorificate au fost deja înregistrate într-o bază de date. Care va reprezenta baza pentru realizarea recalculării pensiilor în 2024.

„Conform prevederilor art.144 alin.1 din Legea nr.360/2023, la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv la data de 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință”, precizează reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt.

În cazul în care în urma procesului de recalculare se obține un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, veniturile vârstnicilor vor rămâne la fel. Astfel, nicio pensie nu va scădea.

Procesul de recalculare

Pensionarii trebuie să știe că nu este nevoie să prezinte documente suplimentare. Mai ales dacă au intrat în sistemul de pensii după 2001. Acest lucru se datorează faptului că există aceste evidențe ale contribuției în sistemul Casei de Pensii. Majoritatea pensionarilor au depus astfel de documente la dosarul de pensie. Chiar și pentru sumele cu care au contribuit înainte de 2001. În ciuda faptului că legea în vigoare la acea vreme nu le valorifica. Recalcularea se face din oficiu, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

„În vederea realizării bazei de date, pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001”, au transmis reprezentanții CJP Olt, conform Adevărul .