Infofinanciar > Lumea la zi > Se strâng rândurile pentru Rusia. Armenia aderă oficial la Curtea Penală Internațională
Lumea la zi

Se strâng rândurile pentru Rusia. Armenia aderă oficial la Curtea Penală Internațională

putin armenia (sursă foto: playtech.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Armenia s-a alăturat în mod oficial Curții Penale Internaționale (CPI), au anunțat oficialii. Aceasta este o mișcare pe care aliatul tradițional Moscova a denunțat-o ca fiind neprietenoasă. Astfel, dacă Vladimir Putin intră în Armenia va fi arestat.

Curtea cu sediul la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin. Acesta a avut la bază izbucnirea războiului din Ucraina și cu deportarea ilegală a copiilor în Rusia.

„Statutul de la Roma al CPI a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, a declarat pentru AFP reprezentantul oficial al țării pentru probleme juridice internaționale, Yeghishe Kirakosyan.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Armenia a luat o „decizie greșită” atunci când parlamentul său a votat, în octombrie, ratificarea statutului de la Roma al CPI. Ministerul rus de externe a calificat acest demers drept un „pas neprietenos”, conform theguardian.com.

Armenia găzduiește o bază militară rusă permanentă. De asemenea, face parte din alianța militară condusă de Moscova, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Aceasta cuprinde mai multe foste republici sovietice.