Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia a făcut schimb de prizonieri de Paște. 130 de ucraineni s-au întors acasă
Lumea la zi

Rusia a făcut schimb de prizonieri de Paște. 130 de ucraineni s-au întors acasă

Prizonieri, Sursă foto: Jurnalul
Sursă foto: Jurnalul

O sută treizeci de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și s-au întors acasă în cadrul unui „mare schimb de Paște”, a declarat duminică, în ziua Paștelui ortodox, un înalt oficial prezidențial ucrainean.

Forțele ucrainene și cele rusești au efectuat schimburi regulate de prizonieri în timpul invaziei Moscovei, aflată acum în cea de-a 14-a lună. „Aducem înapoi 130 dintre oamenii noștri. Acesta (schimbul) a avut loc în mai multe etape în ultimele zile”, a declarat Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski. Oficialii ucraineni nu au declarat câți prizonieri ruși au fost trimiși înapoi, la schimb.

Andril Iermak a precizat că printre prizonierii care s-au întors acasă se numără militari, polițiști de frontieră, membri ai gărzii naționale, marinari și angajați ai gărzii de frontieră de stat.

Schimbul a fost al doilea mare schimb de prizonieri din ultima săptămână. Luni, Rusia și Ucraina au declarat că au efectuat un important schimb de prizonieri, 106 prizonieri de război ruși fiind eliberați în schimbul a 100 de ucraineni. La finalul săptămânii trecute, Ucraina a mai declarat că a recuperat, de asemenea, corpurile a 82 dintre soldații săi de pe teritoriul controlat de Rusia, conform Reuters.

Evgheni Prigojin își face campanie de imagine

Cu ocazia schimbului de prizonieri, Evgheni Prigojin, conducătorul grupului de mercenari Wagner, a publicat un videoclip cu soldații ucraineni eliberați, „pentru a marca Paștele ortodox”.

„Pregătiți-i pe toți, hrăniți-i și dați-le apă și verificați răniții”, a spus Prigojin în videoclipul postat pe Telegram. În cadrul filmării se aude și un mercenare Wagner care se adresează prizonierilor ucraineni înainte de a fi încărcați în camioane: „Sper că nu veți cădea înapoi în mâinile noastre!”

În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică, iar armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim. În regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a anunțat un „atac masiv” al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. „Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!”, a scris Malaşenko.

Schimburile de prizonieri au loc de la începutul războiului

Forțele ucrainene și ruse au organizat schimburi regulate de prizonieri în timpul invaziei Moscovei. Pe 10 aprilie, când Rusia și Ucraina au făcut schimbul de peste 200 de prizonieri, consilierul prezidențial Andri Iermak a declarat că printre ucrainenii eliberați se numără apărători ai orașului Mariupol și ai uzinei siderurgice Azovstal, capturați în primele luni ale războiului.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că prizonierii săi au fost eliberați după un proces de negocieri.

Rusia și Ucraina s-au angajat în schimburi periodice de prizonieri încă de la începutul războiului, în februarie 2022, într-un exemplu rar de contact direct între inamici.