Infofinanciar > Info > Românii vor primi în plus 300 de lei de Paște. Care sunt beneficiarii acestui ajutor
Info

Românii vor primi în plus 300 de lei de Paște. Care sunt beneficiarii acestui ajutor

vouchere
Credit imagine: kanald.ro

Vești bune pentru unii dintre românii care lucrează la privat. Angajatorii pot să ofere tichete valorice de până la 300 de lei înaintea sărbătorilor pascale. Deși decizia este la latitudinea fiecărui angajator în parte, mulți români s-ar putea bucura de această sumă extra, care nu este supusă impozitării.

Deși orice sumă care depășește pragul de 300 de lei va fi impozitată conform reglementărilor în vigoare, este posibil ca angajatoruyl să acorde un bonus mai mare, cu regimul de taxare aferent pentru surplus. De asemenea, aceste vouchere pot fi oferite și cu ocazia altor sărbători legale. Spre exemplu, Ziua Copilului, în data de 1 iunie.

Cum se acordă banii pentru sărbători legale

Într-o astfel de situație, angajatorul poate acorda bani nu numai salariatului, ci și copilului acestuia sau acesteia. „Limita de 300 lei se aplică separat pentru tichetele cadou/cadourile acordate pentru fiecare din aceste ocazii, pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator”, se arată pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Pentru Paște, există mai multe metode de acordare a acestui bonus. Astfel, angajații sunt eligibili pentru un card unde să fie încărcați banii, dar este la fel de posibil să primească un cadou material a cărui valoare se ridică la suma menționată anterior. Deoarece banii oferiți în dar nu sunt impozitați, cuantumul lor nu se adaugă la contribuțiile sociale ale angajatului sau rudelor angajatului, care pot beneficia la rândul lor de un cadou sau tichet valoric, informează vbiz.ro.

Cum se impozitează sumele excedentare

În cazul în care un angajator vrea să depășească suma prevăzută în Codul Fiscal, el trebuie să știe că impozitarea se realizează la fel ca pentru oricare alte venituri. Astfel, o cotă de 10% revine impozitului pe venit, 25% este contribuția socială pentru pensii, o cotă de 10 procente va reveni sănătății, iar 2,25%, pentru muncă.

Amintim că amendamentele aduse Codului Fiscal au dublat pragul până la care o sumă este neimpozabilă. Înaintea noilor prevederi, un maximum pe care angajatorul îl putea oferi sub formă de voucher, tichet valoric sau cadou era de 150 de lei. După aceea, suma acordată percepea schema standard de impozitare.

Nu uitați că firmele pot oferi aceste sume doar persoanelor angajate cu contract, indiferent dacă este vorba de normă întreagă sau jumătate de normă. Acordarea de tichete unor persoane care nu sunt în mod oficial angajate vor aduce prejudicii firmei: mai precis, o amendă de până la 35.700 de lei, în funcție de amploarea și gravitatea faptei.