Infofinanciar > Info > Românii vor mai avea o mini-vacanță în curând. Ce zile mai sunt libere anul acesta
Info

Românii vor mai avea o mini-vacanță în curând. Ce zile mai sunt libere anul acesta

Vacanță de Paște monitorulexpress.ro
Sursa foto: monitorulexpress.ro

În primăvara acestui an, românii vor mai avea parte de o mini-vacanță, fiind vorba despre zilele libere acordate în preajma Paștelui.

Creștinii ortodocși vor avea patru zile libere: Vinerea Mare (14 aprilie), Sâmbăta Mare (15 aprilie), prima zi de Paște (16 aprilie) și a doua zi de Paște (17 aprilie). Cei care sărbătoresc Paștele Catolic vor avea libere următoarele zile: Vinerea Mare (7 aprilie), Sâmbăta Mare (8 aprilie), prima zi de Paște (9 aprilie) și a doua zi de Paște (10 aprilie).

Codul Muncii prevede câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

De la începutul anului și până în prezent, românii au avut zilele libere de la stat pentru Anul nou și pentru Ziua Unirii Principatelor Române.

Ce zile mai sunt libere anul acesta

Anul acesta calendarul sărbătorilor legale care sunt considerate „libere” și sunt reglementate de statul român, a inclus 12 astfel de zile. În 2023, statul român a prevăzut 15 zile libere legale, din care două au picat în weekend – Sărbătoarea de Paște (26 aprilie) și Rusaliile (4 iunie).

Conform calendarului oficial, celelalte zile libere prevăzute pentru anul acesta sunt:

– 1 mai (luni) – Ziua Muncii,

– 1 iunie (joi) – Ziua Copilului,

– 4 iunie (duminică) – Rusalii,

– 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii,

– 15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului,

– 30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei,

– 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României,

– 25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) – Crăciunul, conform Ziare.com.

Ce „libere” s-au adăugat pe listă anul acesta

În 2023, pe lista liberelor pentru români au mai fost adăugat încă trei zile: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, conform unui comunicat al Guvernului remis la începutul anului.

Luni, în Monitorul Oficial a fost publicată legea prin care au fost incluse încă două zile libere legale: 6 ianuarie, Botezul Domnului (Boboteaza), și 7 ianuarie, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Inițiatorii proiectului legislativ, aprobat de Camera Deputaților și Senat și promulgat de președintele Klaus Iohannis au argumentat că „în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.