Infofinanciar > Info > Românii vor fi forțați să plătească 130 de lei anual! Este obligatoriu la nivel național
Info

Românii vor fi forțați să plătească 130 de lei anual! Este obligatoriu la nivel național

Proiect de lege pentru siguranța locuințe
Credit imagine: lovedeco.com

Vești proaste pentru asigurați. Polița obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) se scumpește pentru prima dată din 2008. Astfel, valoarea ei, care trebuie achitată anual, a ajuns de la 100 la 130 de lei.

Deși scumpirea nu este semnificativă, ea nu pică neapărat bine în contextul inflaționist. Să nu uităm: proprietarii s-au confruntat de-a lungul întregului an 2022 cu o creștere galopantă a ROBOR și IRCC. Deocamdată, creșterea de preț pentru polița PAD este în dezbatere: ea va intra în vigoare abia după ce este promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Motivele pentru majorarea de preț

Prșeedintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roșu, a venit cu o explicație pentru această decizie fără precedent în domeniul asigurărilor pentru locuințe. El a spus că principalul motiv este, desigur, inflația.

„Valoarea primei a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve”, a spus el într-o declarație publică, la începutul anului curent.

Majorarea cu 30% afectează locuințele din clasa A. Locuințele din chirpici nu vor suferi majorări ale prețului pentru poliția de asigurare pentru dezastrele naturale.

Trebuie menționat că deși România este pe primul loc în Uniunea Europeană la procentul de proprietari, doar una din cinci locuințe are asigurarea obligatorie PAD. „Profilul-robot” al asiguratului este o persoană tânără sau între două vârste, care a intrat în posesia locuinței printr-un credit la bancă. Astfel, el a fost ghidat de instituția bancară în pașii de plată a asigurării, conform unui articol publicat de b1tv.ro.

De ce este nevoie de PAD

„Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este primul pas în asigurarea locuinței.

Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.
Prin polița PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora.
Obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

Locuințele situate în clădirile expertizate în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate în clasa 1 de risc nu pot fi asigurate pentru niciunul din riscurile incluse în polița PAD. De asemenea, nu pot fi asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței”, se arată pe pagina oficială a PAID România.

PAID este o companie privată de asigurări, care încurajează plata poliței obligatorii împotriva dezastrelor naturale. Cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe zone ale țării s-au activat din punct de vedere seismic, adăugăm noi, începând cu județul Gorj.