Infofinanciar > Lumea la zi > România și restul Europei se scufundă. Seceta va crește și mai mult inflația la alimente
Lumea la zi

România și restul Europei se scufundă. Seceta va crește și mai mult inflația la alimente

seceta sursa europafm.ro
Credit imagine: europafm.ro

Sudul Europei, inclusiv România, s-ar putea confrunta cu prețuri-șoc la alimente, din cauza regimului pluviometric deficitar. Cele mai puternice lovituri se abat însă asupra Spaniei, Portugaliei și Italiei, care sunt, de regulă, și cele mai importante țări legumicultoare de pe continent.

Desigur, vorbim în cazul ăsta despre un efect de domino, întrucât aceste țări exportatoare de legume și cereale vor transmite cantități mai reduse de produse, iar tendințele inflaționiste de pe piața alimentară s-ar putea generaliza. Asta în condițiile în care previziunile economice pentru anul 2023 sunt, în cea mai mare parte, optimiste în comparație cu ceea ce s-a întâmplat din punctul de vedere al prețurilor și facturilor în anul precedent.

Imaginea dramatică din Spania

Cea mai mare țară a Peninsulei Iberice este lovită de secetă. Precipitațiile reduse afectează recoltele pentru 60% din zona rurală a Spaniei. Conform datelor recente, peste 3,5 milioane de hectare sunt sterpe din cauza lipsei ploilor. Iar pierderile sunt irecuperabile.

Nici Italia nu se află într-o situație mult mai bună. Premierul, Giorgia Meloni, încearcă să găsească un responsabil care să supervizeze lucrări de infrastructură menite să salveze ceea ce se poate salva din agricultură. Dar deocamdată, postul rămâne neocupat. Conform lui Fabio Massimo Pallotini, care conduce Italomercati, a declarat că prețurile la roșii au crescut cu 30% în Peninsula Italică, tocmai din cauza secetei, care face ravagii încă din anul 2022. Iar 2023 pare că va fi al doilea an consecutiv de penurie în domeniul legumiculturii.

Singurul punct luminos de pe firmament este reprezentat de Franța, ale cărei câmpuri nu par să fie deocamdată afectate de cantitățile reduse de precipitații. Totuși, celelalte vârfuri de lance ale industriei sunt puternic afectate, cel puțin pe termen scurt, se arată într-un articol publicat de economedia.ro.

Care este opinia experților?

„Riscăm să ne aflăm într-o situație dramatică peste câteva săptămâni”, a declarat Giansanti, care conduce o organizație reprezentativă pentru sectorul agricol din Italia. Atât în Italia, cât și în Spania, nu se prognozează niciun fel de ploi până la data de 22 aprilie 2023. Chiar dacă problemele au început deja să apară, experții din domeniul agriculturii sunt convinși că acesta este doar începutul, iar vara anului 2023 se anunță la rândul ei secetoasă și neproductivă din punctul de vedere al recoltelor.

Această veste vine ca o adăugire la numeroasele tensiuni crescânde în întreaga Europă la nivelul acesti sector economic primar. Spre exemplu, estul și sud-estul Europei, în special Ungaria, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria, sunt răscolite de protestele continue ale fermierilor agricultori, în special cei care cultivă cereale. Motivul pentru manifestațiile agricultorilor este prețul foarte scăzut al cerealelor care provin din Ucraina și care ajung în acest fel la un pseudomonopol al piețelor cerealiere din țările învecinate. În plus, aceste țări sunt marcate la rândul lor de tendințe climatice excesive.