Infofinanciar > Info > Vom știi când cineva ne accesează datele personale! Guvernul aprobat OUG privind cloud-ul guvernamental
Info

Vom știi când cineva ne accesează datele personale! Guvernul aprobat OUG privind cloud-ul guvernamental

Sebastian Burduja - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

O platformă de cloud reprezintă un serviciu unde sunt stocate diverse date. Acest serviciu poate să fie folosit atât de persoane normale, care doresc să își depoziteze în siguranță fotografiile, muzica sau diverse dcoumente, cât și de diverse companii și instituții. Aceste platforme de stocare pot fi accesate indiferent de locul unde se află utilizatorul, fiind nevoie de o conexiune la o rețea de internet. Desigur, și instituțiile din România au astfel de servicii, iar acestea trebuie să fie gestionate cu extrem de mare atenție.

Conform celor de la Hotnews, luni a fost adopatată Ordonanța de urgență care prevede, printre altele, și faptul că cetățenii României vor putea afla când și în ce scop le sunt folosite datele. Acest lucru va fi transmis oamenilor care folosesc diversele servicii electronice de tip public oferite de instituțiile care se vor ocupa de gestionarea acestui serviciu de cloud. Desigur, fiind vorba de digitalizare, există și o aplicație prin care utilizatorii o să primească acest mesaj. Potrivit sursei mențioante mai sus, de dezvoltarea acestui program se ocupă Autoritatea pentru Digitalizarea României

Potrivit publicației Hotnews, Sebastian Burduja precizează că există patru organe care sunt responsabile pentru această investiție. Este vorba despre: Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și, desigur, Serviciul Român de Informații.

Potrivit celor de la Digi24, Sebastian Burduja a menționat că acest act normativ a putut să fie adoptat doar după mai multe discuții cu diverși specialiști de la Comisia Europeană și de la Banca Mondială. Desigur, pentru că este un proiect transparent, a existat, conform sursei menționate anterior, și o sesiune de consultări cu caracter public.

Modelele de inspirație și investiția pentru acest proiect

Potrivit celor de la Hotnews, ministrul Digitalizării spune că inspirația pentru acest proiect provine din modelul altor state, care deja îl folosesc. Printre acestea se află și țara vecină României, Republica Moldova.

Conform celor de la Hotnews, acest sistem va fi format din mai multe „piese„: prima va fi un cloud privat, denumit extrem de sugestiv „Cloud-ul Privat Guvernamental” iar cea de-a doua este alcătuită din mai multe servicii de tip pubic. Potrivit sursei menționate la începutul acestui paragraf, scopul acestei platforme de cloud este ca autoritățile și instituțiile publice locale și centrale să se poată folosi de serviciile acestui sistem.

În ceea ce privește suma de bani pentru finanțare, conform celor de la Hotnews, este vorba despre mai bine de 500 de milioane de euro. Acești bani sunt asigurați prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, de la bugetul de care dispune țara dar și prin alte mijloace. Semnarea contractului aferent va avea loc pe data de 30 iunie.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.