Infofinanciar > Info > Românii sunt tot mai interesați de achizițiile online. Piața ecommerce crește cu 20% în acest an
Info

Românii sunt tot mai interesați de achizițiile online. Piața ecommerce crește cu 20% în acest an

laptop, card-bancar,plationline; sursă foto:economedia.ro
FOTO: economedia.ro

În acest an piața de ecommerce este marcată de o serie de modificări în sensul că românii se gândesc de două ori înainte să facă o achiziție, însă acest lucru nu înseamnă că și-au pierdut interesul în materie de cumpărături online.

Dimpotrivă, segmentul de lux a înregistrat creșteri spectaculoase fapt ce i-a determinat pe retailerii din online să-și centreze vânzările pe produsele care aduc mai mult profit. Se estimează că în acest an piața de ecommerce va crește cu 20% față de anul precedent, potrivit analizei efectuate de TRUDA.

Tot mai mulți români își fac cumpărăturile on-line

Sursa citată indică faptul că industria în cauza va cunoște o creștere organică, dat fiind faptul că românii și-au dezvoltat obiceiul de a cumpăra online la care se adaugă și faptul că încrederea lor în efectuarea plăților cu cardul a crescut. Aceste aspecte se traduc printr-o creștere de 20% doar în acest față de anul trecut și de 15% față de anul pandemic 2020.

Concurența tot mai acerbă din online i-a determinat pe principalii comercianti să se focuseze mai mult pe vânzarea produselor care generează venituri mai mari și profit constant. Costurile promovării au crescut cu 30% în primele luni ale acestui an.

Pentru identificarea produselor care au potențial mai mare se utilizează tehnologiile avansate, cum este și platforma TRUDA, o tehnologie unică în România cu ajutorul căreia produsele sunt clasificate în categorii precum: high, revenue, average revenue, no revenue, super promoted, normal promoted, low promoted, not promoted; ROAS (return on ad spend) cu etichetele high ROAS, medium ROAS, low ROAS, no ROAS, Revenue (high revenue, average revenue, no revenue), Price, Trending Products, Hero products, Toxic products şi Profitable products. Platforma dispune de peste 12 etichete pentru fiecare produs în parte.

„În promovarea online, algoritmii Google şi Facebook tind să se „îndrăgostească’ de un număr mic de produse, pe care aduc trafic mare, dar nu neapărat şi vânzări. Iar în contextul economic actual, marcat de inflaţie ridicată şi o eventuală criză economică, magazinele online trebuie să acţioneze strategic pentru a nu arunca banii pe fereastră sau, corect spus, în promovarea produselor fără randament.

Pentru rezultate mai bune cu bugete de marketing mai mici, TRUDA analizează şi identifică produsele care sunt profitabile, sugerând campanii potrivite pentru promovarea acestora şi generând astfel o creştere de 30% sau mai mult a vânzărilor”, a declarat Cătălin Macovei, fondatorul TRUDA și specialist în marketing digital de mai bine de 10 ani.

La categoria produselor de lux vânzările au crescut cu 50% în ecommerce-ul autohton, datorită apetitului tot mai mare al românilor de a face achiziții online. Produsele cele mai căutate sunt cele de lux în special îmbrăcămintea, încălțămintea, ceasurile și parfumurile. La această categorie valoarea medie a comenzii este de 2.200 de lei.

Inflația a modificat comportamentul de cumpărare al românilor

Pe de altă parte, rata mare a inflației a modificat comportamentul românilor atunci când își fac cumpărăturile online. Anterior utilizatorii interacționau în medie de cinci ori cu un brand înainte de a plasa o comandă, în contextul actual sunt șapte puncte de interacțiune cu brandul în curs de achiziție până ce comanda este plasată și confirmată.

„Achiziţia la impuls a scăzut atât din cauza inflaţiei, cât şi a faptului că multe din produsele cele mai căutate sunt disponibile pe mai multe website-uri. De aceea, în prezent, consumatorii români aleg mult mai atent de unde cumpără produse online şi se documentează foarte mult despre produsul dorit şi magazinul în cauză înainte de a plasa comanda.

Pentru că acest comportament de achiziţie va fi dominant în online, le recomand magazinelor online atât să aibă grijă de imaginea lor şi să investească în îmbunătăţirea experienţei clienţilor şi în fidelizarea lor, cât şi să analizeze ce produse aduc vânzări şi profit şi să le promoveze pe acestea, ceea ce pot face prin tehnologia noastră, care îi ajută să vândă mai mult”, a adăugat Cătălin Macovei.

Inflația îi determină pe români să achiziționeze produse mai multe dar la prețuri mai mici, mai ales din categoriile food, health&bio, fashion şi beauty, nișe a căror valoare de achiziții variază între 150 și 220 de lei.

Prin urmare artizanul platformei TRUDA le recomandă comercianților din ecommerce să se focuseze pe promovarea produselor care generează profituri consistente chiar dacă numărul de comenzi va fi ceva mai mic, potrivit bursa.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.