Infofinanciar > Info > Anunțul momentului! Cum vor arăta cardurile de energie și certificatele pentru plata datoriilor
Info

Anunțul momentului! Cum vor arăta cardurile de energie și certificatele pentru plata datoriilor

Factură, Sursă foto: pexels
Sursă foto: pexels

Aproape 4 milioane de români vulnerabili vor avea parte de un sprijin financiar în valoare de 1.400 de lei din partea statului. Acest ajutor va veni în două tranșe și va avea forma unor carduri pe care Marcel Boloș le-a distribuit în urmă cu scurt timp pe pagina personală de Facebook.

Categoriile vulnerabile din punct de vedere financiar de pe teritoriul României se vor afla pe lista Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și vor primi banii sub forma unor vouchere, în timp ce Poșta Română se va ocupa de procesul de trimitere a acestora. Dacă o persoană se încadrează în două sau mai multe categorii de segmente vulnerabile financiar din România, aceasta va primi ajutor financiar doar pentru una singură.

Declarațiile lui Marcel Boloș

„Vă anunț că am aprobat modelul cardului de energie (un voucher tipărit care conține un cod de bare – n.a.) și modelul certificatului de validare a datoriilor, ce vor fi emise de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat”, a precizat Marcel Boloș pe pagina personală de Facebook.

Mai mult decât atât, Marcel Boloș a transmis și faptul că Poșta Română se va ocupa de procesul care ține de modul în care cardurile vor ajunge către destinatari. În același timp, compania va fi responsabilă și de ,,efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a reiterat faptul că românii din categoriile vulnerabile vor primi un sprijin financiar de 1.400 de lei. Ajutorul va fi distribuit în două tranșe egale (de 700 de lei), fiecare fiind valabilă pentru o perioadă de 7 luni. Exemplificând, o persoană din categoria vulnerabilă va primi 700 de lei/semestru în luna februarie 2023, bani valabili pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023. Aceeași persoană va mai primi un sprijin financiar tot de 700 lei/semestru în septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

,,Vă reamintesc faptul că românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 de lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe”, a conchis Marcel Boloș.

Beneficiarii sprijinului de 1.400 de lei

Pentru sprijinul de 1.400 de lei se conturează mai multe categorii de cetățeni. Acestea sunt amintite de publicația HotNews.

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Cardul de energie și certificatul de validare a datoriilor

În primul rând, pe cardul de energie va trebui să fie completat numele și prenumele beneficiarului, alături de adresa de consum. Pe spatele acestuia este precizat faptul că se va deconta factura la energie, indiferent de tipul de consum, ,,în limita a 8 mandate poștale.loc de consum pe durata programului de sprijin”. Utilizarea cardului trebuie să fie făcută în baza prezentării unui act de identitate valid sau printr-o persoană împuternicită, ce are în posesie un act de identitate.

În același timp, se subliniază clar cum folosirea cardului de energie pentru alte lucruri decât plata facturilor de energie este interzisă, lucru ce a mai fost amintit și în zilele anterioare, fiind prevăzute chiar amenzi usturătoare pentru cei care încalcă acest amendament.

Card de energie
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook, preluată de pe HotNews

Certificatul de validare a datoriei necesită ceva mai multă atenție pentru completarea datelor. Pe lângă nume, prenume și adresă, beneficiarii trebuie să precizeze informații despre energia consumată, despre furnizorul cu care a încheiat contract, despre asociația de proprietari, dar și despre perioada de consum și suma concretă pe care a acumulat-o în datorie.

Certificat de validare a datoriei
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook, preluată de pe HotNews