Infofinanciar > Info > Românii și-au asumat în 2022 cele mai multe credite ipotecare din ultimii 15 ani! Împrumuturile au contabilizat 24,5 miliarde lei
Info

Românii și-au asumat în 2022 cele mai multe credite ipotecare din ultimii 15 ani! Împrumuturile au contabilizat 24,5 miliarde lei

Credit ipotecar
Sursă foto: Pinner

Datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că românii și-au asumat în 2022 credite ipotecare noi de la bănci în lei și în euro în valoare de 24,5 de miliarde de lei, adică cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. Comparativ cu anul 2021, volumul acestora a fost majorat cu 3,25 miliarde de lei, adică cu 15,3%.

Dacă ne referim la diferența existentă între 2021 și 2020, acum doi ani românii și-au luat credite ipotecare noi în lei şi euro în valoare de 21,2 de miliarde de lei, adică cu 6,2 miliarde de lei mai mult (41,3%) față de 2020.

Decizia populației de a-și lua credite ipotecare într-un an 2022 măcinat de majorarea inflației și a dobânzilor este un fenomen surprinzător.

Creditele în euro s-au triplat

Astfel, dacă creditele ipotecare noi în lei au cunoscut o creștere anul trecut de 2,77 miliarde de lei, adică cu doar 13% comparativ cu 2021, cele în euro au înregistrat o creștere substanțială, de 210%. Acest procent marchează o triplare a valorii, până la 144 mil. Euro (709,5 mil. Lei).

Anterior, în 2021, ritmul de creștere a creditelor ipotecare noi în lei era de 6,35 mld. lei, respectiv de 43,3% față de 2020, la 21 mld. Lei. În cazul creditelor noi în euro, acestea au scăzut cu 33% comparativ cu 2020, până la nivelul de 227,8 mil. lei, scrie Ziarul Financiar.

În decursul anului 2022, volumul lunar al ipotecarelor noi în lei a depășit rata de 2 miliarde de lei în 7 luni din an, în timp ce în 5 luni cele în lei au oscilat între 1,3 mld. lei și 1,7 mld. lei.

Maximul ultimilor 15 ani

Conform statisticilor BNR, românii au contractat un număr record de credite noi ipotecare în lei în luna iulie 2022, de 2,4 miliarde de lei, fiind maximul lunar din ultimii 15 ani.

De altfel, în anul 2022, dobânzile la lei au crescut puternic, în condițiile în care și fenomenul inflaționist a cunoscut o creștere substanțială, de 16%.

În teorie, dobânzile mari reduc apetitul pentru împrumuturi în lei şi trimit clienții spre creditele în valută, unde dobânzile sunt mai mici.

Articol a fost publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 14 februarie 2023.

Sfătuiți să nu-și asume un credit ipotecar

Președintele Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare, Alexandru Păunescu, le-a solicitat românilor care au venituri medii să amâne contractarea unui credit ipotecar până când vor scădea dobânzile.

„În ceea ce privește o locuință, costurile de finanțare (prin credit ipotecar) sunt destul de ridicate și există un risc de supraîndatorare. Există riscul de a merge până la maximul limitei legale de îndatorare a unei persoane fizice și, în fine, chiar a unei familii.

Evident că evaluarea aceasta trebuie să o facă fiecare consumator în parte. Există consumatori care au un salariu suficient sau un venit suficient de mare încât să ia un credit imobiliar ipotecar chiar și în aceste condiții.

Dar recomandarea noastră nu este peste pentru acești consumatori. Este pentru cei care au un venit modic, aș zice eu, mediu și care au nevoie să-și achiziționeze o locuință.

Deci nu vorbim de cei care își achiziționează imobile doar pentru a face o investiție imobiliară, ci de cei care într-adevăr au nevoie de o locuință și vor să ia un credit. Sfatul nostru, recomandarea noastră, este să încerce să amâne contractarea unui astfel de credit pentru o perioadă când dobânzile, costurile de creditare vor fi ceva mai reduse”, a susținut Păunescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.