Infofinanciar > Info > Românii pot investi în titluri de stat Tezaur la dobânzi record! Cum se pot cumpăra și ce se va finanța din banii obținuți
Info

Românii pot investi în titluri de stat Tezaur la dobânzi record! Cum se pot cumpăra și ce se va finanța din banii obținuți

titluri de stat - sursa foto - mfinante.gov.ro
Sursa foto - mfinante.gov.ro

De joi, 2 iunie, românii pot să cumpere titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 3 ani, având dobânzi anuale de 7.2% și 7.8%, conform unui prospect publicat de Monitorul Oficial. Ministerul Finanțelor o să folosească acești bani pentru a finanța deficitul bugetar și a refinanța datoria publică.

Comparativ, în luna, aceste titluri de stat Tezaur aveau de oferit dobânzi anuale de 5.5% și 6.15%, la maturități de aceeași perioadă de 1 si 3 ani. Tot analizând prin comparație, rata inflației a ajuns la 13.8% în luna aprilie a acestui an.

Cum, când și de unde pot fi cumpărate

Titlurile de stat tezaur au o valoare nominală de un leu și sunt în formă dematerializată. Acestea pot fi cumpărate în mai multe intervale de timp și prin diverse metode. Inițail se pot cumpăra între 2 si 27 iunie în mod online, doar de persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual. Operațiunile ce se pot realiza prin mediul digital sunt: viramentul sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele acestuia; deschiderea contului de subscriere la un centru al Trezoreriei Statutului de către persoana care dorește să investească și subscriere titluri de stat Tezaur . În cazul în care cineva interesat dorește mai multe detalii, poate accesa digital Ghid Tezaur și Tezaur online.

Între 2 si 28 iunie, aceste titluri pot fi cumpărate de la unitățile Trezoreriei Statului. În intervalul 2-27 iunie în mediul rural și 2-24 iunie în mediul rural, aceste titluri pot fi cumpărate de la subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A. .

Dobânda aferentă este anuală și se plătește la termenele care sunt prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, aceste titluri de stat sunt emise în cadrul Programul Tezaur, sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor are posibilitate să efectueze una sau mai multe subscrieri într-o singură emisiune. Aceștia, pot să anuleze subscriereile care au fost deja efectuate, doar în perioada de valabilitate a subscrierii, prin depunerea unei cereri.

Ce persoane pot cumpăra titlurile și cum sprijină aceste tranzacții statul român

Pentru acest proces, sunt eligibile persoanele care deja au împlinit 18 ani la data la care se efectuează subscrierea. Banii obținuți din investirea în oferta de economisire pe care a lansat-o Ministerul Finanțelor nu sunt impozitabili.

O parte din banii din jurul acestor tranzacții vor fi utilizați pentru a sprijini statul. Fondurile pe care Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, le obține în urma emisiunii de titluri de stat, o să fie utilizate pentru ca deficitul bugetar să fie finanțat și datoria publică să fie refinanțată.