Infofinanciar > Info > Lucrezi aici, vei avea salariul mărit! Care sunt românii care nu vor resimți explozia inflației
Info

Lucrezi aici, vei avea salariul mărit! Care sunt românii care nu vor resimți explozia inflației

IT&C - sursa foto - priaevents.ro
Sursa foto - priaevents.ro

Chiar dacă această categorie de angajați este cel mai bine plătită din Romînia, vor beneficia anul acesta de o mărire de salariu. Este vorba despre oamenii care lucrează în domeniul IT-ului, persoanele care au post de execuție având un câștig net lunar de până la 16.000 de lei. Aceștia vor beneficia de o creștere de salariu cu o medie de 10%.

Măririle salariale din domeniul IT acoperă o bună parte din rata inflației, care în luna aprilie a anului 2022 era de 13,8%.

De ce a fost mărit salariul în acest domeniu

Oana Botolan, care are funcție de managing parner la compania Cteq IT&C Solutions și Cteam Human Capital, explică, potrivit Antena 3, de IT-ul va avea creșteri salariale: „Piaţa de IT este în mare mişcare de câţiva ani, iar cei doi ani de pandemie nu au fost o excepţie, ba dimpotrivă – iar România este un centru de dezvoltare şi o piaţă încă foarte interesantă pentru investitorii în domeniu. Pachetele salariale şi tot ceea ce reprezintă modalităţile de motivare şi atragere a candidaţilor din IT sunt complexe şi avansează cu o viteză similară cu cea a tehno­logiilor – făcând viaţa specialiştilor în resurse umane solicitantă.”

Cei mai mulți oameni care sunt angajați în zona IT&C lucrează în capitală, fiind vorba de aproximativ 100.000 de persoane. Conform Institutului Național de Statistică, acest număr reprezintă 50% din numărul total de salariați din această sferă de activitate.

Un studiu salarial, realizat de PayTable, are următoarele rezultate: „În urma analizei datelor salariale din Bucureşti, dintre posturile de programatori seniori, topul este ocupat de posturile de iOS Developer, Java Developer şi Node.js Developer, cu un salariu net lunar între 12.000 şi 16.000 lei, cu valori chiar mai mari în funcţie de senioritate. Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ şi net cu valori cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei net.”.

La ora actuală, în sectorul IT&C sunt 220.000 de salariați. Orașele Cluj, Timiș, Iași și Brașov sunt, împreună cu București, sunt zonele unde există cele mai multe comunități de IT-iști.

Clujul, peste București la salarii

Chiar dacă în București sunt cei mai mulți angajați în aceată industrie, nu sunt și cei cu cele mai mari salarii. Clujul este pe primul loc la capitolul plata angajaților din IT, motivul fiind explicat de Andrei Kelemen, CEO la Cluj IT Cluster. Acesta spune, conform Business Magazin, că: „Angajaţii din IT din Cluj sunt mai bine plătiţi din mai multe motive. În primul rând, ţine de disponibilitatea de resurse, pentru că numărul de specialişti IT din Cluj e mai mic decât în Capitală. În al doilea rând, costul vieţii din Cluj este cel mai ridicat din ţară, iar pentru a fi atractivi pentru candidaţi, angajatorii trebuie să ia în calcul acest aspect. De asemenea, în Cluj avem o abundenţă de proiecte, ultimii doi ani au fost foarte intenşi pentru industria de IT, toată lumea s-a îndreptat spre digitalizare şi de nevoie, în contextul pandemic.”.