Info

Românii nu mai vor contoare inteligente. Motivul: le-a crescut consumul la curent

Contor electric
Sursă foto: economica.net

Noile contoare inteligente sunt privite cu scepticism după ce tot mai mulți români au reclamat faptul că echipamentele înregistrează mai mult decât consumul real.

La finalul anului trecut, Camera Deputaților a votat în favoarea introducerii contoarelor inteligente, adoptând proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică. Actul normativ vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor nou introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente“.

Deși argumentele „oficiale“ aduse în favoarea noilor tipuri de echipamente de contorizare sună convingător – posibilități multiple de a realiza economii la energie, utilizarea tarifelor diferențiate pe intervale orare –, tot mai mulți români susțin că dispozitivele îi fac să plătească mai mult decât dublul consumului real.

Există dubii întemeiate

Plângerea nu este lipsită de temeiuri reale – unii specialiști în domeniu afirmă că acest tip de echipamente inteligente ar măsura consumuri pe care contoarele clasice nu le măsurau. La acestea se adaugă și fluctuațiile de tensiune, pe care contoarele inteligente le înregistrează drept consum.

Potrivit acestora, spre deosebire de contorul mecanic clasic, dispozitivele inteligente de contorizare ar înregistra orice mic consum, de la ledurile echipamentelor electronice din gospodărie (televizoare, monitoare, routere, întrerupătoare etc.), alimentatoarele telefoanelor și laptop-urilor etc.

Testele realizate de oamenii de știință olandezi în 2016 au arătat că echipamentele „inteligente“ de contorizare pot avea erori grave de măsurare, în unele cazuri înregistrându-se consumuri și de 528% mai mari decât cele reale. Studiile au fost realizate pe o durată de șase luni de către cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam, care au folosit ca sistem de referință un contor mecanic clasic. Rezultatele obținute au confirmat plângerile utilizatorilor care reclamau facturi de curent „umflate“. Studiul final („Static Energy Meter Errors Caused by Conducted Electromagnetic Interference“) a fost publicat în IEEE Electromagnetic Compatibility Magazine.

O concluzie veche, confirmată însă și în România

Studiul citat a fost contestat rapid de producătorii de echipamente inteligente de contorizare. Totodată, în decurs de 6-7 ani, tehnologiile de „Smart metering“ au evoluat considerabil.

Cert este însă că tot mai mulți români sunt nemulțumiți de contoarele inteligente și solicită înlocuirea lor cu unele „clasice“, invocând creșterea nejustificată a consumului. O problemă reală în condițiile salturilor înregistrate de prețurile energiei electrice și a baremurilor de consum instituie.

Conform plângerilor care apar tot mai frecvent în presă, mulți români reclamă faptul că le crește consumul peste noapte în mod nejustificat, dublându-se sau uneori chiar triplându-se.