Infofinanciar > Info > Românii nu mai sunt obligați să-și monteze repartitoare de căldură anul acesta! Ce a anunțat USR
Info

Românii nu mai sunt obligați să-și monteze repartitoare de căldură anul acesta! Ce a anunțat USR

Calorifer, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Românii nu vor mai fi obligați să își monteze repartitoare de căldură până la finalul acestui an, așa cum prevedea Legea eficienței energetice 121/2014. USR a adoptat un amendament prin care se amână obligația până la sfârșitul anului viitor. 

Familiile care sunt racordate la sisteme centralizate de încălzire fi fost obligate să își monteze repartitoare până la finalul anului 2022, conform unei legi pentru eficientizarea energiei electrice consumate în locuințe. USR a transmis, însă, că Parlamentul a adoptat un amendament depus de aceștia pentru amânarea obligației până la sfârșitul anului 2023.  

Repartitoarele montate au avut probleme tehnice 

Deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, a declarat, conform unui comunicat de presă, că în urma unor dicuții purtate cu diferiți locatari și administratori de bloc, a înțeles faptul că, în momentul actual, există probleme tehnice cu repartitoarele. Acestea au prezentat unele probleme cu privire la costurile și repartizarea agentului termic, lucru care i-a făcut pe mulți români foarte sceptici și care au refuzat să îi moneteze astfel de dispozitive. 

 „Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, a declarat Cristina Prună. 

Ce prevede actuala lege pentru eficientizarea energiei electrice 

În momentul actual, legea eficienței energetice 121/2014 prevede, în forma în care a intrat în vigoare, că românii racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și monteze repartitoare până la data de 31 decembrie 2022, cu toate că, acum un an, partidul USR a obținut amânarea pentru încă un an ale acestei obligații.  

„Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare. USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament”, susține comunicatul de presă al USR. 

USR mai promite, de asemenea, că va urmări dorințele românilor și nu va lăsa legi care să îngreuneze cheltuielile cetățenilor să intre în vigoare: „USR va continua să urmărească interesul cetățenilor. Orice obligație pentru români trebuie să fie în beneficiul lor și să nu să genereze cheltuieli inutile pentru aceștia”, citează Digi24.