Infofinanciar > Info > Românii merg la mall de peste 32 de milioane de ori pe lună. „Mall-urile se transformă în centre de lifestyle”
Info

Românii merg la mall de peste 32 de milioane de ori pe lună. „Mall-urile se transformă în centre de lifestyle”

Mall, sursa foto dreamstime
Mall, sursa foto edenred

Potrivit celor mai recente date compilate de Brand Management, furnizor de comunicare de indoor, românii vizitează mall-urile de peste 32 de milioane de ori în fiecare lună. Aproape 30% dintre acestea sunt în București.

„Mersul la mall este un comportament social la noi în țară. După perioada pandemiei, oamenii au revenit în centrele comerciale avizi în primul rând de socializare. Cifrele se compară acum cu cele din 2019.

Mall-ul, un stil de viață

Deși este posibil ca valoarea bonului să stagneze anul acesta, din cauza inflației, numărul vizitelor în centrele comerciale va rămâne constant sau își va păstra tendința de creștere”, spune Georgian Drăghici, Director Comercial Brand Management.

În anii ’80, peste 50% din populația globală făcea cumpărături la mall. Centrele comerciale, care sunt principalele locații pentru cumpărături în regiunile metropolitane, au ajuns să reprezinte de-a lungul timpului consumismul. Din cauza pandemiei din 2020, clienții au dezvoltat o toleranță pentru achizițiile online și au accelerat și mai mult tendința digitală deja în curs de desfășurare. Pentru o scurtă perioadă de timp, s-a crezut că epoca mall-urilor s-a încheiat, dar nu este așa. Cercetările arată că centrele comerciale contemporane s-au adaptat pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale consumatorilor.

„Mall-urile se transformă în centre de lifestyle, spaţii care oferă nu doar magazine ci şi experienţe şi distracţie. Cu scopul de a atrage branduri nativ digitale, centrele comerciale vor deveni la rândul lor puncte de destinaţie în traseul consumatorului, pentru o abordare cât mai holistică. În plus, îmbrăţişează era digitală, completând oferta clasică de retaileri cu branduri noi (…) şi noi metode de shopping avangardist”, a explicat Georgian Drăghici.

Ce ne pregătește viitorul

Femeile reprezintă majoritatea vizitatorilor de mall-uri atât la nivel național, cât și în capitală, reprezentând 57% din totalul vizitelor la mall-uri, comparativ cu bărbații, care reprezintă doar 43% din vizitele la mall-uri.

În rândul acestora, generația Millennial este cel mai activ grup de vârstă (cei născuți între 1981-1996). 53% din totalul vizitelor sunt efectuate de clienți cu vârste cuprinse între 26 și 45 de ani, în timp ce câte 23% sunt efectuate de generațiile Z (18-25 de ani) și X (45-55 de ani).

„Noile tendinţe care se anunţă în străinătate includ servicii de pick-up pentru comenzile online, shopping cu programare, formate noi de magazine precum pop-up shops, micro-magazine, shopping experienţial şi abordări cât mai personalizate. Şi în România se adaptează mall-urile la nevoile consumatorilor. În ultimii ani s-au lansat tot mai multe magazine de prezentare pentru produse care se comercializează preponderent online (emag.ro, epantofi.ro, Notino.ro) dar şi, surprinzător, showroom-uri auto (Mooncity E-Mobility Lounge, Tiriac Auto, Porsche România). În acelaşi timp, brandurile înţeleg valoarea unei campanii digitale alăturate uneia offline, cu afişaje poziţionate strategic în calea cumpărătorului, chiar înainte de momentul achiziţiei”, a menţionat Georgian Drăghici, potrivit Wall-Street.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.