Infofinanciar > Info > Românii își primesc banii înapoi. Se pot recupera sumele plătite pentru taxele auto
Info

Românii își primesc banii înapoi. Se pot recupera sumele plătite pentru taxele auto

Mașini, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Românii au la dispoziție posibilitatea de a primi rambursări pentru taxele auto. Aceste sume obținute în urma compensației, pot depăși câteva mii de lei. Șoferii trebuie să știe că încă mai pot solicita restituirea taxei auto, în baza ordonanței care a fost aprobată în ședința de Guvern.

Tot ce trebuie să facă șoferii este să depună o cerere la sediul ANAF, care necesită soluționare în termen de 45 de zile. Astfel, proprietarii mașinilor își vor primi integral banii înapoi. Rambursarea taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante și a timbrului de mediu sunt toate cuprinse în lege.

Banii înapoi pentru taxele auto

Cu ajutorul unei simple cereri la Fisc, șoferii care nu au reușit să își recupereze încă banii pe care i-au plătit la stat pentru fostele taxe auto, încă pot primi banii înapoi. Cei care nu au reușit să își recupereze taxele auto anterioare prin mecanismul care a părut în anul 2017, o vor putea face pe cale administrativă, printr-un nou mecanism care a intrat în vigoare în vara anului 2022 și se va desfășura până în 2027.

Sistemul este în vigoare de peste 9 luni, dar contrar acestui lucru, persoanele afectate nu au reușit, până la acest moment, să solicite recuperarea banilor, deoarece nu au existat criterii metodologice pentru punerea în practică a implementării. Problema a fost însă rezolvată luni, 24 aprilie, când au fost formalizate reglementările și au fost publicate modelele de acte necesare pentru recuperarea taxei auto anterioare, astfel oamenii fiind capabili de a-și cere dreptul prevăzut de lege. Termenul de un an prevăzut de sistemul anterior din 2017 pentru depunerea cererilor de rambursare a fost considerat inadecvat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a luat decizia conform căreia a ajuns la stabilirea unui nou mecanism.

Cei care doresc să-și recupereze sumele date, având în vedere noul mecanism, anumite foste taxe auto sunt incluse în procesul de decontare. Astfel, șoferii își vor primi banii înapoi pentru taxa specială destinată autoturismelor și autovehiculelor, care putea fi regăsită în vechiul Cod Fiscal. De asemenea, taxele destinate poluării și emisiilor poluante provenite de la autovehicule se încadrează în categoria care poate beneficia de banii înapoi.  În plus, cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule, pot depune o cerere la Fisc cu scopul returnării banilor.

O simplă cerere

Toți cei care doresc să depună o cerere la ANAF, își vor putea recupera taxa auto împreună cu dobânzile acumulate între momentul în care taxa a fost colectată și cel în care este rambursată. Astfel, cei care sunt interesați pot depune de acum o cerere pentru rambursarea taxei auto anterioare. Cererea trebuie să conțină o serie de date, printre care contul bancar în care urmează să fie rambursați banii, precum și informații despre plătitor și despre vehicul, inclusiv marca, modelul, tipul și numărul de înmatriculare și identificare al acestuia.

Pe baza numărului de identificare al autoturismului sau a CNP/CUI al contribuabilului, precum și a altor informații furnizate în cerere, autoritățile competente vor valida plata efectuată de contribuabil. Solicitanții vor fi informați, iar fondurile vor fi trimise în conturile bancare specificate la depunerea cererilor, după expirarea termenului legal de procesare de 45 de zile, conform Antena 3 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.