Infofinanciar > Info > ANAF restituie taxa auto! Ce procedeuri și documente sunt necesare
Info

ANAF restituie taxa auto! Ce procedeuri și documente sunt necesare

Taxa auto Sursa foto B1TV
FOTO: b1tv.ro

Șoferii care nu și-au recuperat taxa auto în etapa din 2017 au la dispoziție o nouă perioadă în care pot solicita restituirea taxei respective, cu toate că mecanismul de recuperare este disponibil încă de anul trecut, se pare că normele metodologice au fost finalizate abia în cursul acestei luni.

Așadar, conform normelor publicate în Ordinul ministrului Mediului nr. 868/2023 din Monitorul Oficial, solicitările privind restituirea taxei auto precum și recuperarea dobanzii aferente vor fi depuse la unul din oficiile Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Cum poate fi restituită taxa auto

Modelul cererii tip necesar pentru restituirea taxei auto este disponibil din noiembrie 2022. Astfel, solicitanții vor completa cererea respectivă cu datele contului bancar, datele de identificare ale plătitorului și implicit a autoturismului, marca, tipul, numărul de înmatriculare și de identificare.

Regula nu se aplică autoturismelor care nu au fost înmatriculate sau transcrierea dreptului de proprietate nu s-a efectuat, în acest caz, în cerere se va trece numărul de înmatriculare al autoturismului la data efectuării plății.

De asemenea, o altă particularitate îi vizează pe proprietari icare și-au achiziționat autoturismul printr-o firmă de leasing, în acest al doilea caz dacă taxa a fost achitată de firma de leasing, solicitarea de restituire a taxei va fi depusă de proprietarii care au achitat prin sistemul de leasing financiar doar în situația în care contractul este finalizat.

Odată efectuați acești pași, instituția abilitată verifică plata efectuată de contribuabil, în funcție de Codul Numeric Personal, sau după caz Codul Unic de Înregistrare sau al numărul de înmatriculare al autoturismului.

Taxele care vor fi restituite

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de maxim 45 de zile de la data înregistrării, ulterior rezultatul va fi comunicat solicitanților iar suma datorată se va transfera în conturile bancare menționate în cerere.

În situația în care ANAF-ul nu poate identifica în mod cert informațiile necesare pentru soluționarea cererii, va emite în scris o înștiințare contribuabilului, în maxim 60 de zile, prin care solicită informațiile și documentele necesare. Autoritatea Financiară (ANAF) va respinge cererea de restituire doar în cazul în care contribuabilul nu va retrimite documentele solicitate.

În privința formulei de calcul a dobânzii aferente, ANAF, după ce va restitui suma datorată fără penalități, potrivit legislației în vigoare are la dispoziție cel mult 15 zile pentru identificarea sumei datorate din dobânzi. Astfel, se va calcula perioada cuprinsă între data perceperii taxei și data restituirii propriu-zise, suma rezultată se va înmulți cu 0,02%/zi, coeficient care reprezintă nivelul dobânzii.

În noul mecanism publicat în Monitorul Oficial sunt cuprinse următoarele tipuri de taxe:

„taxa specială pentru autovehicule și autoturisme prevăzută în vechiul Cod Fiscal;

taxa pe poluare pentru autovehicule inclusă în OUG 50/2008;

taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012)

timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013)”, potrivit realitatea.net.