Infofinanciar > Info > Românii, dependenți de subvenția la încălzire! Dumitru Chisăliță: „Înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice”
Info

Românii, dependenți de subvenția la încălzire! Dumitru Chisăliță: „Înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice”

Bec aprins, în față altor becuri închise
Sursă foto: Playtech

Președintele Asociației Energia Inteligență, Dumitru Chisăliță, a susținut că românii pot plăti mai puțini bani la cheltuielile de energie necesare încălzirii locuințelor, dacă vor investi în sisteme care determină scăderea costurilor unitare ale curentului. Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii, a mai avertizat expertul.

Chisăliță a mai spus că această situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu este subvenția pentru încălzire la infinit.

„În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită.

Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea”, a adăugat șeful AEI.

Cât plătesc orădenii pentru încălzire

AEI a pus la dispoziția publicului un clasament al cheltuielilor energiei achitate (fără costul instalațiilor) în două orașe din România pentru diverse forme de încălzire a locuințelor: Oradea și București.

Oradea (lei/Gcal cu TVA și subvenții pentru încălzire)

– Lemn de foc (349 lei)
– Gaze naturale (360 lei)
– Termoficare (373 lei)
– Bricheți de lemn (523 lei)
– Palet de lemn (953 lei)
– Energie electrică (988 lei)

Sursa: https://www.oradea.ro/

Oradea (lei/Gcal, cu TVA inclus nesubvenționat)

– Termoficare (441 lei)
– Gaze naturale (476 lei)
– Bricheți de lemn (523 lei)
– Lemn de foc (524 lei)
– Palet de lemn (953 lei)
– Energie electrică (1511 lei).

Sursa: AEI

Se poate observa că în situația în care există subvenția pentru încălzire, gaze naturale, lemne de foc și energie termică, a determinat următorul clasament:

a) lemne de foc – cu precizarea că urmare a plafonării prețului pentru acestea ele au dispărut de pe piață, determinând tăieri de arbori  la întâmplare, o exploatare ineficientă a masei lemnoase, folosirea lemnelor umede, cu randamente energetic reduse, cu emisii mari de CO2 și alte substanțe poluante

b) gaze naturale – care au ajuns să fie folosite aproape exclusiv pentru a fi arse și nu în petrochimie acolo unde valoarea adăugată este mult mai mare

c) termoficare – un sistem regândit în ultimii ani, pe principii corecte de dimensionare și grad de utilizare a rețelei, cu reducerea la maxim a risipei, cu randamente energetic și economice performante și care se bazează pe cogenerare de înaltă eficiență.

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari.

Cât plătesc bucureștenii pentru încălzire

București (lei/Gcal cu TVA și subvenții pentru încălzire)

– Termoficare (347 lei)
– Lemn de foc (349 lei)
– Gaze naturale (360 lei)
– Bricheți de lemn (523 lei)
– Palet de lemn (953 lei)
– Energie electrică (988 lei)

Sursa: https://www.oradea.ro/

București (lei/Gcal, cu TVA inclus nesubvenționat)

-Gaze naturale (476 lei)
-Bricheți de lemn (523 lei)
– Lemn de foc (524 lei)
– Palet de lemn (953 lei)
– Termoficare (964 lei)
– Energie electrică (1511 lei)

Sursa: AEI

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenție de 64%!), iar în cazul eliminării subvențiilor aceiași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Ceea ce este sigur este că în București viitorul nu poate să aducă decât cheltuieli ale energiei mai mari pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporțional cu creșterea ineficienței nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final la frig.

Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspective reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.